IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна заля азиатските борси

Китайският индекс Shanghai Composite най-накрая сложи край на негативната серия с ръст от 5,4%

11:11 | 27.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският индекс Shanghai Composite най-накрая приключи негативната серия, затваряйки с повишение от 5,4%, с което отново премина над критичните 3000 пункта. Повишението дойде в резултат на преобладаващите оптимистични настроения в региона, подкрепени от най-големия еднодневен ръст на Wall Street в сряда, съобщава CNBC.

В САЩ след шест поредни дни на спадове индексът Nasdaq Composite поведе повишенията с ръст от 4,24%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и S&P 500 също поеха нагоре съответно с 3,95% и 3,90%. S&P 500 излезе от корекция в сряда, след като попадна в нея при разпродаването в понеделник.

Бурните фондови пазари в Китай затвориха с повишение за пръв път от пет сесии насам, като основният индекс Shanghai Composite скочи рязко в последните 30 минути на търговия и приключи на ниво от 3085,4 пункта.

Сред останалите китайски бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite затвориха с ръст от съответно 6% и 3,3%.

Застрахователните компании бяха сред секторите, които отбелязаха повишение с максимума от 10%, а финансовите компании като Bank of China и China Citic Bank отчетоха ръст на цената на акциите съответно от 6,3% и 10%.

Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), най-голямата по активи банка в света, обърна загубите, отчитайки поскъпване на акциите с 4,9% преди публикуването на финансовия си отчет. Цените на акциите на Agricultural Bank of China и Bank of Communications пък се вдигнаха съответно с 5,3% и 7,8%.

PetroChina, най-голямата компания в индекса Shanghai, се възстанови от загубите, като акциите ѝ поскъпнаха с 2,3%. Цената на акциите на Sinopec пък се повиши с 3,9%, въпреки че отчете загуба от 22% за първото полугодие.

На капиталовите пазари в Япония основният индекс Nikkei 225 също отбеляза ръст от 1,1%, а индексът Topix от 1,5%.

Банките бяха сред най-търсените на пазара. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group и Mizuho Financial поскъпнаха с по повече от 2%.

Експортно ориентираните компании също привлякоха внимание. Цената на акциите на Toyota Motor се вдигна с 1,5% след новината, че компанията отваря отново завода си в Тиендзин, а акциите на Sony и Canon поскъпнаха съответно с 3% и 0,9%. Kikkoman също се възползва от новото отслабване на йената и завърши с ръст от 5,9%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също продължи положителната си серия на фона на купуването на акции в повечето сектори и приключи с повишение от 1,3%.

Australia and New Zealand Banking се представи най-добре в банковия сектор, след като акциите ѝ поскъпнаха с 1,8%. Цената на акциите на Westpac се вдигна с 1,2%, а тези на National Australia Bank и Commonwealth Bank of Australia – съответно с 0,5% и 0,4%. Застрахователната компания QBE отбеляза ръст от 4%.

По-силните цени на петрола се отразиха положително на енергийните компании. Акциите на Woodside Petroleum и Oil Search поскъпнаха съответно с 1,7% и 3,2%.

Компанията за финансови услуги Perpetual и търговецът на облекла Billabong също отчетоха поскъпване на акциите от съответно 6,1% и 2,4% заради добрите си корпоративни резултати.

Южнокорейският индекс Kospi достигна едноседмичен максимум с ръст от 0,7% - най-голямото дневно повишение за последните две години.

Цената на акциите на SK Hynix скочи с 6,1%. Акциите на AmorePacific и LG Household & Healthcare пък поскъпнаха съответно с 5,3% и 6,1%, а тези на Lotte Shopping с 5,4%.

Сините чипове не бяха сред атрактивните на пазара в четвъртък, с което ограничиха напредъка на борсата. Акциите на пазарния лидер Hyundai Motor поевтиняха с 2%, а производителят на стомана Posco затвори с 1,9% надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още