IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък продължава да расте

Фискалният резерв вече достига 14,5 млрд. лева, сочат разчетите на финансовото министерство към края на юли

08:14 | 01.09.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бюджетният излишък продължава да расте, сочи справката на Министерството на финансите за изпълнението на консолидираната бюджетна програма (КФП) на касова основа. През юли салдото по програмата е положително в размер на 3,27 млрд. лева. Към края на юли 2015 година финансовото министерство отчиташе дефицит от 789 млн. лева.

Прогнозата за август сочи, че отново ще има ръст на излишъка - до 3,28 млрд. лева.

От данните е видно, че приходите по КФП растат, увеличават се и средствата от Европейския съюз, което е в основата на подобрението на  бюджетните позиции. Министърът на финансите Владислав Горанов предупреди преди време обаче, че към края на годината е нормално излишъкът да намалява, защото тогава и разходите ще се повишат.

Към края на юли приходите по КФП са 20,54 млрд. лева, което представлява 62,2% от предварителните разчети. На годишна база приходите са с 1,52 млрд. лева, или 8%, по-високи. Данъчните и неданъчните приходи са с 1,6 млрд. лева повече - до 15,74 млрд. лева.

Приходите от преки данъци са 2,68 млрд. лева, а от косвени - 7,96 млрд. лева. Това са приходите от ДДС, мита и акцизи. Приходите от ДДС са с почти 442 млн. лева повече до 5,08 млрд. лева. Невъзстановеният ДДС към края на юли е 135,9 млн. лева.

58,1% от планираните приходи от социални и здравни вноски вече са събрани. Към 31 юли в хазната са постъпили общо 4,1 млрд. лева по това перо.

Разходите по консолидираната фискална програма, в които се включва и вноската на България към бюджета на ЕС, са 17,26 млрд. лева, което е 49,6% от разчетите в началото на годината. Към юли миналата година разходите по програмата бяха 18,2 млрд. лева. По-ниското усвояване на разходите е в резултат на забавяне на капиталови разходи, уточняват от финансовото министерство.

В първите седем месеца на годината България е внесла общо 467 млн. лева в бюджета на ЕС.

Фискалният резерв достига 14,5 млрд. лева.

Според прогнозата на Министерството на финансите доброто изпълнение на бюджета ще продължи и през август. Предварителните разчети сочат, че очакваните приходи са в размер на малко над 23 млрд. лева (69,8% от годишните разчети), а разходите ще достигнат 19,74 млрд. лева. В бюджета на ЕС България трябва да е внесла 536,4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
ти що се обаждаш, Гърция има 150% дълг ли колко беше от БВП !!Ние го нямаме още !!??? Защо пишете, въобще такива!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Гърция нали е "В ЕВРО!!!!" бе крейзи , там тирбушонът е доста по надълбоко...ама и нашият ред иде , с еврото ше ни го набият на два ката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Бюджетният излишък добре НО - защо продължава да расте и държавният дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Да, това е един от показателите в БВП, правителствени разходи...Всички надолу сте много прави !!!!! Това са и, пропуснати ПРЕКИ ЕФЕКТИ, капиталови и не само!! Това да държиш, 3,27 МРЛД.ЛВ ДА СТОЯТ БЕЗ ДОХОД Е МНОГО ОБИДНО КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ!!! ЗА ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯШ БЛАГА!!!! ТОЕСТ ИЗПУСНАТИ ЕФЕКТИ (КАПИТАЛОВИ И НЕ САМО), смешна некадърност!!!Нямаше да е така, ако БЯХМЕ ВЕЧЕ В ЕВРО!!!! БНБ щяла да изгуби нещо си ,идентичност, не е вярно и глупаво!!! Нищо, така ОБРИЧАТЕ И ДЕЦАТА СИ НА НЕМОТИЯ!!!! ВЕЧЕ!!! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
Хубаво - и какво се прави с тия пари?- Защо не се инвестират в реална икономика, в работни места - които да носят възвращаемост?- Защо не се увеличат пенсиите на поне най-бедните пенсионери с поне 20-тина кинта?- Защо не се дадат детски надбавки на Българчетата - поне по 40 лв, докато за хъхрячетата се харчат ного повече пари?- Защо не се погаси поне част от външния дълг на държавата... апропо - ЗАЩО бе изтеглен нов?ЗАЩО БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКИ ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
Пуки
преди 7 години
Големия бюджетен излишък е доказателство, че финансите на България не се управляват правилно. Унищожават се и последните останки на бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
Повече пари за крадене. И на тоя фон бюджета е в дефицит... цинизъм на макс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Изборите са през ноември Сега през септември и октомври започва голямото харчене Следете внимателно отчетите на М Ф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още