IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ утвърди дизайна на монетата от 2 лева

Точната дата, от която монетата ще стане законно платежно средство, ще бъде определена през 2015 г.

20:40 | 19.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) утвърди дизайна на монетата с номинална стойност 2 лева, която трябва да бъде емитирана през 2015 г., съобщават от централната банка.

Банкнотите от 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство и след пускане в обращение на новата монета.

Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение, припомнят от БНБ.

При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г.

Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

Техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета ще бъдат допълнително обявени от страна на централната банка и обнародвани в Държавен вестник преди пускането й в обращение през следващата календарна година.

Точната дата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ през 2015 г., уточняват от централната банка в прессъобщението.

За нуждите на производството на разменната монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор” ЕАД, допълват още от БНБ.

Дизайнът на монетата от 2 лева можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Как се обръщат някои обстоятелства с времето.В древността заради разходите по опазването, съхранението и поддържането на златото са започнали да заменят монетите с хартиен еквивалент, а днес по същата причина подменяме банкнотите в най-голямо обръщение с евтини метални монети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Markoni
преди 9 години
не ми харесва. Не трябва ли да има "свети" преди името?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още