IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще обменя автоматично финансова информация с редица държави

С промени в ДОПК се транспонират европейски директиви, касаещи размяната на информация за данъчни цели, и американския закон FATCA

11:15 | 20.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Регулациите, подкрепени от редица държави в глобален план, ще борят данъчните измами и укриването на данъци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Регулациите, подкрепени от редица държави в глобален план, ще борят данъчните измами и укриването на данъци. Снимка: Ройтерс

Aвтоматичен обмен на финансова информация с редица държави и регламентиране на задълженията за събирането, проверката и предоставянето ѝ от страна на българските финансови институции. Това предвижда проектозаконът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикуван за обществено обсъждане до 1 септември 2015 г.

Промените се налагат, за да може автоматичният обмен на информация да бъде ефективно осъществен по отношение разкриването на банкова, застрахователна и професионална тайна. 

С проекта за промени в националното законодателство се цели въвеждането на европейски директиви, касаещи задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Страната има задължението на страната в срок до 31 декември 2015 г. да приведе националното законодателство в съответствие с разпоредбите на директивите на Брюксел в тази насока.

Законопроектът отразява и разпоредбите на подписаното между българското правителство и правителството на САЩ на 5 декември 2014 г. в София споразумение за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на Закона за спазване на данъчното законодателство на САЩ при откриване на сметки в чужбина (Foreign Account Tax Compliance Act, т. нар. FATCA). 

Споразумението бе ратифицирано от българския парламент през април 2015 г. и влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник на 26 юни 2015 г.

Чрез транспонирането на европейските норми ще се регламентира особен вид административно сътрудничество между България, държавите членки на Европейския съюз (EС), трети страни и Европейската комисия (ЕК). Става дума за осъществяването на автоматичен обмен на финансова информация.

На държавите, приели директивите, България ще трябва системно да предоставя финансова информация в областта на данъчното облагане, касаеща местни лица, за данъчни цели, без отправено искане и на предварително определени интервали от време.

„Автоматичният обмен на финансова информация като специфична форма на контрол се предприема с оглед на зачестилите през последните години все повече трансгранични случаи на данъчни измами и укриване на данъци както в рамките на ЕС, така и в световен мащаб. Доходите, които не се декларират и не се облагат с данъци, водят до значително намаляване на националните данъчни приходи", коментират авторите на промените.

Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
nixon72
преди 8 години
Честито, сънародници! Отсега нататък NSA започва да пасе и нас... всяка финансова транзакция ще бъде акуратно и автоматично докладвана пред Големия Брат, за да може някой ден някой си там неизбран сенчест функционер на сенчеста и безотчетна агенция да подгони - стига да намери за интересно, според собствената си субектива преценка - когото и да било от нас, за каквото и да било въображаемо, потенциално или бъдеще-незапомнено "прегрешение". Странно как повече хора не разбират какво всъщност се случва в момента и какво означава това лично и персонално за тях. Колегата по-горе е прав - т.нар. директиви са само параван, който да прикрие много по-мащабно и въпросително-законно събиране на лични финансови (а скоро и други) данни за обикновените хора.... Аман вече от полицейщина, аман от алчни за власт и контрол низки полицейски душици!!! Който още не е чел "1984" на Оруел, ще е добре да го стори. Тогава дано повече хора възроптаем срещу такива произволи - одобрени от Нашия Вожд с гола тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
Forex Master
преди 8 години
Заглавието е подвеждащо. Правилната дума не е "обменя" ,а "предава" автоматично информация. Европейските директиви са смоменати само за прикритие на действия свързани с американския закон FATCA. Накратко казано, България започва да дава данъчни отчети на САЩ без нищо да получава в замяна! Нормално е за всяка колония, която трябва да се отчита и то представете си автоматично пред метрополията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още