IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данев: Предимно хората с ниски доходи ще предпочетат НОИ за втора пенсия

Решението за промяна в системата на пенсионното осигуряване може да е заплаха за икономическия растеж, смятат в БСК

12:22 | 22.12.14 г. 1
Данев: Предимно хората с ниски доходи ще предпочетат НОИ за втора пенсия

Българската стопанска камара (БСК) очаква, че преди всичко хората с ниски доходи ще прехвърлят партидите си по втория стълб на пенсионното осигуряване към Националния осигурителен институт (НОИ),  което ще натовари още повече Института. Хората с високи доходи ще останат в частните фондове.

Тази прогноза  направи изпълнителният секретар на БСК Божидар Данев при представянето на резултатите от годишната анкета на Камарата сред представителите на бизнеса.

Според него решението в сегашния му вид е контрапродуктивно и за НОИ, и за частните пенсионни фондове.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев допълни, че решението на управляващите ще изтегли ресурс от пазара, ще се свият парите, които работят за икономически растеж, което, в съчетание с дефлацията и свитото потребление, ще се отрази сериозно на икономиката.

Данев призна още, че универсалните пенсионни фондове не се управляват „добре и на висота“, но това не означава, че трябва да се смени пенсионния модел. Той допълни, че оттук нататък Комисията за финансов надзор (КФН) има задача да уточни качествата на портфейлите на универсалните пенсионни фондове.

Системата работи вече 15 години и е опасно да се променя за пет дни, каза още той и допълни, че това е политическа игра, а не икономическа необходимост.

„С това решение бизнесът е подложен за пореден път на политически стрестест“, смята още Данев.

В коментар на твърдения, че приходите в НОИ от осигуровките по втория стълб от новопостъпващите на работа ще бъдат между 5 и 6 млн. лева годишно, Данев каза, че „определено тази сума не си струва цялото упражнение“. 

Всички коментари за приетите в петък промени в пенисонното осигуряване можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
fortiss
преди 9 години
В БГ ниските осигуровки и ниските пенсии винаги са толерирани. Затова ще са там. Аз при всички положения няма да си прехвърля вноските в НОИ, та дори и да ги загубя в ПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още