IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха парите за нови кораби и самолети

Най-скъпото ведомство в държавата – МВР, ще получи със 106 млн. лв. повече през 2017 г.

12:05 | 01.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като месеци наред премиерът в оставка Бойко Борисов повтаряше като мантра, че България е застрашена от невиждана бежанска вълна, думите му намериха изражение и в държавния бюджет. Именно сектор „Отбрана и сигурност“ ще получи рекордно увеличение на средствата – с над 25%, стана ясно по време на гласуването на второ четене в пленарна зала на държавния бюджет за догодина. През 2017 г. по това направление ще отидат 4,5% от БВП, или над 4,167 млрд. лв., спрямо 3,34 млрд. лв. за тази година.

Уточняваме, че в това перо влизат парите за Министерството на отбраната (МО), Министерство на вътрешните работи МВР), както и  средствата за всички служби за сигурност и държавния резерв.

Вчера депутатът от ГЕРБ Методи Андрев направи предложение за преразпределение на парите за сектор „Сигурност“ заради променената геополитическа ситуация и кризата с миграцията. Службите за сигурност трябва да бъдат с по-големи бюджети, а те остават без промяна, коментира той. Искането му обаче беше отхвърлено.

Скокът в средствата, които държавата ще похарчи за отбрана догодина, се дължи на проектите на модернизация на армията. През следващите три години от държавния бюджет ще бъдат дадени общо 1,122 млрд. лв. Над 683 млн. лв. от тях ще отидат за нови изтребители. Над 231 млн. лв. ще бъдат платени през 2017 г., а останалата сума - през 2018 г. и 2019 г. Кабинетът ще трябва да избере до пролетта откъде да бъдат закупени новите самолети.

Другото перо, което ще погълне значителна част от капиталовите разходи на МО, е построяването на патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. Планирано е през следващите три години за това да бъдат похарчени 439 млн. лв., като за 2017 г. сумата е 171 млн. лв. 

Според записаното в Закона за държавния бюджет за догодина военният бюджет през 2017 г. ще е 1,080 млрд. лв. За тази години той беше 1,033 млрд. лв., или увеличението е 4,5%.

Въпреки обещанията за реформа в системата на МВР и сериозно намаление на разходите за най-скъпото ведомство в държавата, през 2017 г. ще има над 9,4% увеличение на парите, които ще плати централния бюджет. Общо разходите на МВР са в размер на 1,23 млрд. лв., или със 106 млн. лв. повече, отколкото е заложено за 2016 г.

За заплати и издръжка на персонала ще отидат малко над 1,1 млрд. лв. Най-много средства – 700 млн. лв. ще отидат за опазване на обществения ред (това са пари предимно за заплати). Най-малко средства са планирани за капиталови разходи и ново оборудване – 14,9 млн. лв. Малко над 185 млн. лв. отиват за охрана на границите и справяне с мигрантския поток, което е с 20 млн. лв. повече от догодина.

Припомняме, че през лятото стана ясно, че Европейската комисия отпусна допълнителни 160 млн. лв. за МВР за справяне с мигрантска криза, които ще отидат за закупуването на 400 ATV-та, джипове и друга техника през 2017 г.  

Повече за бюджет 2017 вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Веско
преди 7 години
Над 683 млн. лв. от тях ще отидат за новите МИГ-ове !?! Кога го гласуваха, кога ги избраха? И много пара туй, за две ескадрили. Не знам за пилоти ще открият курсове към бюрата по труда ли? За корабите да не говорим. 85 мильона евро за първата година, много скъпо корито ще да е! Що не ме вземат за консултант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още