IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите замразиха избора на нови заместник-председатели на КФН

Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат

19:12 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Бюджетната комисия в парламента не успя да приеме промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН).

Припомняме, че от лятото надзорния орган има нов председател - Карина Караиванова, която не успя да предложи своите заместници преди лятната ваканция на депутатите.

Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години. 

Според БСП обаче не е редно в края на мандата на това правителство да се "кадрува". Според Румен Гечев левицата ясно е изразила позицията си, че няма да подкрепят избора на каквито и да е лица на ключови постове. "Следваме логиката на премиера Бойко Борисов от предишното управление на левицата, когато той беше обявил, че в 12 без 5 не може да има никакви назначения", обясни Гечев.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова се очертават проблеми при вземането на решения в КФН в ситуация на разпуснат парламент. "Ще бъде добър сигнал към международните институции да имаме ефективен нов екип на финансовия надзор, предлагам да стартираме процедурата за избор и да приемем правилата за това", призова Стоянова.

Въпреки това депутатите отложиха решението си за следващия вторник. Искането дойде от страна на ДПС. Йордан Цонев обясни, че парламентарната група на партията ще обсъди казуса и евентуално ще подкрепи запълването на екипа на надзора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още