IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната оценка на българския финансов сектор ще е готова през 2017 г.

Днес стартира предварителна мисия по повод пълния обхват на оценката, която МВФ и СБ ще правят съвместно

18:15 | 05.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: МФ</em></p>

Снимка: МФ

Пълната оценка на българския финансовия сектор ще се извърши по време на две двуседмични мисии в края на 2016 г. и началото на 2017 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите (МФ) по повод началото на предварителната мисия в рамките на предстоящата през следващата година актуализация на Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Program, или FSAP), провеждана съвместно от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Предварителната мисия стартира днес и ще продължи до 8 юли. В нея ще участват представители на МВФ, СБ, МФ, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Фонда за гарантиране на влоговете в банките, одиторите, извършващи оценката на качеството на активите на банките и одиторите на небанковия сектор.

Целта на първоначалната мисия е да бъде определен точният обхват на оценката, като самата оценка ще се извърши по време на две двуседмични мисии в края на тази и началото на следващата година, поясняват от финансовото министерство.

По време на откриващата среща министърът на финансите Владислав Горанов е запознал ръководителите на мисията – Майкъл Мур от страна на МВФ и Илиас Скамнелос  от страна на СБ – с българската финансова и икономическа конюнктура.

Според Горанов FSAP ще подсили и текущия преглед на активите на банковата система. Министърът на финансите изразява увереност, че след това доверието във финансовата система ще се възстанови напълно, а резултатите от FSAP и прегледа на качеството на банковите активи биха били и благотворна предпоставка за бъдещи разговори за допълнителна интеграция на страната ни в общоевропейските процеси.

На срещата са били още заместник-министърът на финансите Карина Караиванова, постоянният представител на МВФ за България и Румъния Алехандро Хайденберг и  Нолвия Сака-Сака от отдел „Пари и капиталови пазари“ в МВФ.

FSAP е оценка, която се извършва съвместно от МВФ и Световната банка. FSAP представлява изчерпателен дълбочинен анализ на финансовия сектор на една държава и включва два основни компонента – оценка на финансовата стабилност и оценка на финансовото развитие.

Програмата стартира през май 1999 г., като основната й цел е да определи силните страни и рисковете за финансовата система на държавите и да оцени потенциалния принос на сектора за растеж, както и да помогне на властите да набележат подходящи мерки за укрепване на сектора. Последният FSAP за България се състоя през 2008 г.

Пълната оценка на българския финансов сектор трябва да бъде факт след прегледа на активите в банковия и небанковия финансов сектор, като тя бе заложена в 18-месечния план за действие на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Неговата идея беше до края на декември 2016 г. българският финансов сектор да премине през финална оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Титаник вижда айсберга. Титаник не завива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още