IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверката на застрахователите ще покаже изпълняват ли директивата Solvency II

КФН още не е решила дали да се проверяват и застрахователните групи и подгрупи

17:02 | 30.06.16 г.
Проверката на застрахователите ще покаже изпълняват ли директивата Solvency II

Проверките на счетоводните баланси на застрахователните компании ще покажат дали дружествата изпълняват изискванията на влязлата от 1 януари 2016 г. в българското законодателство директива „Платежоспособност“ II (Solvency II). Това стана ясно от втория ден на конференцията, посветена на проверката на активите на пенсионните фондове и счетоводните баланси на застрахователните дружества в България - първото по рода си упражнение не само в страната, но и в Европа.

Форумът се организира от Комисията за финансов надзор (КФН), съвместно с Българската CFA Асоциация, в. „Банкер“ и асоциации в пенсионния и застрахователния сектор.

Сред изискванията на „Платежоспособност“ са покритие на минималното капиталово изискване (MCR) и капиталовото изискване за платежоспособност (SCR). MCR се изчислява съгласно формула, която съответства на основания на риска подход. Когато размерът на финансовите ресурси на дадено застрахователно предприятие падне под определено ниво, ще е нужна намеса на надзорния орган.

Най-общо MCR гарантира равнище, под което размерът на финансовите ресурси не трябва да пада. Ако това се случи, следват надзори мерки, като сред крайните е и отнемане на лиценза. Освен въвеждане на минимални нива за MCR, отнасящи се за различните видове компании, директивата посочва също, че минималното капиталово изискване трябва да бъде в определен интервал от SCR на компанията.

На практика проверката обхваща всички статии от активната и пасивна страна на счетоводния баланс, като инвестиции във финансови инструменти, имоти, пари и парични еквиваленти, задължения, резерви, както и счетоводната политика, стандартите за корпоративно управление, процесите и рамката за вътрешен контрол, рискове.

В проверката на активите, които в края на март 2016 г. достигат рекордните 6,26 млрд. лв., ролята на актюерите също ще бъде важна, доколкото техните прогнози стоят в основата на финансовите отчети на компаниите. Проверката ще ползва и актюерски оценки за сравнение на резултатите от изследвана представителна извадка.

Според методологията обект на проверка са балансите на всички застрахователи и презастрахователи, както и местните групи и подгрупи в България. Компаниите в общото застраховане са 29, животозастрахователите – 14, презастрахователят е един. От дискусията стана ясно, че КФН все още не е решила дали в проверката да попаднат и застрахователните групи и подгрупи.

При откриването на конференцията заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури подчерта, че проверката ще бъде хармонизирана, т.е. качеството ще бъде еднакво за всички застрахователи.

Членът на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане“ АД Константин Велев подчерта, че гилдията търси ясни отговори по отношение на методологията и настоящия процес и се обяви за „яснота и прозрачност“ за сектора по отношение на критериите за оценка и всеки един въпрос, който изникне.

Методологията беше одобрена от КФН на 13 май 2016 г. Тя служи за основа за прегледа на активите от страна на независимите външни експерти. Проверката ще започне на 15 юли 2016 г. на база счетоводните баланси на застрахователите към 30 юни 2016 г.

На 29 юли 2016 г. независимите оценители ще трябва да внесат работен план, а на два пъти в месеца ще внасят и доклади за напредъка и предложения за подобрения. До тази дата трябва да са налице счетоводните баланси, да е представена информация за корпоративното управление и за надзорните индикатори.

На 30 септември 2016 г. трябва да се предадат проектодоклади със заключения от проверките и предварителна оценка на финансовите активи. Финалните доклади трябва да са готови до 14 октомври 2016 г. Крайният доклад трябва да съдържа стъпките, които са следвани, направените изводи от проверката и предложения за промени или отправяне на препоръки.

Изводите от проверката на активите на застрахователите и пенсионните фондове ще бъдат публикувани на 1 декември 2016 г.

Припомняме, че в края на 2015 г. КФН избра Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг” за консултант по проверките. Поради тази причина дружеството не участва като проверяващ. Неговата роля е да осигури хармонизирано прилагане на методологията на прегледа от независимите външни експерти, които ще извършат прегледите, както и сходно третиране не само на застрахователните компании, но и на пенсионноосигурителните дружества, от страна на съответните независими външни експерти.

За проверката отговаря Управляващ комитет, съставен от представители на КФН и наблюдатели от Министерството на финансите, Българска народна банка (БНБ), Европейската комисия (ЕК) и Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП). Член на комитета е и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още