IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Костов: Едновременната проверка на банки, застрахователи и фондове е проблем

Когато искаш оставките, атакуваш и двата регулатора - КФН и БНБ, това не стабилизира страната, подчерта бившият премиер

22:58 | 17.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
И. Костов: Едновременната проверка на банки, застрахователи и фондове е проблем

За риск при проверката на качеството на активите на банките и небанковите финансови институции предупреди в ефира на Bulgaria ON AIR бившият премиер Иван Костов. По думите му сериозният риск е, че тези проверки се правят от институции, които те самите са нестабилни.

Като проблем той открои едновременното провеждане на проверката на качеството на активите на банките, застрахователите и пенсионните фондове.

„Много сериозен риск за това е обстоятелството, че тези проверки на качеството на активите се правят от институции, които те самите са нестабилни“, добави Костов и обясни, че говори за Българска народна банка и Комисията за финансов надзор.

БНБ провежда и носи отговорността, но тя не е инициатор, а това е прословутото съвещание при президента през лятото на 2014 г., когато съвършено неправилно и неоснователно беше поставено за цел България да влезе в европейската система за банков надзор.

„Това е една сложна система, която цел е непостижима. Винаги, когато се поставят непостижими цели, се раждат и големи рискове“, смята Костов.

По думите на бившия премиер самите регулатори в момента изпитват големи затруднения и даде за пример КФН, която ще трябва да смени или да преизбира председател по време на операцията по проверката на активите на пенсионните фондове и застрахователите. Костов говори и за изтеклия на 16 юни 2016 г. мандат на председателя на КФН.

„Имаме притеснения от атаките, които се водят към тези институции. Управителният съвет да си обръща джобовете, за да видиш какви пари взима в момент, в който му е поставена задача да преодолее прекомерни макроикономически дисбаланси, както се стигна до определения на ЕС - това е неуместно и насочено срещу стабилността на страната“, смята Костов.

Когато искаш оставките, атакуваш и двата регулатора - КФН и БНБ, това не стабилизира страната, подчерта още той.

Най-парадоксалното е, че в България в момента няма прекомерни макроикономически баланси, добави Иван Костов. Според него през 2016 г., най-късно в началото на 2017 г., България трябва да приключи с обвинението за прекомерни макроикономически баланси. По думите му всички показатели са на лице, за да се излезе от тях.

Ако България продължава да се колебае дали да влезе в еврозоната или не, тя понася най-тежките щети, подчерта още Костов. Според него валутният борд има недостатъци и се изчерпва.

„Той е система за скачване към валутата, с която се е скачил. Тогава е стабилен“, подчерта той.

Цялото интервю с Иван Костов гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Мисля ,че е не е проблем едновременната проверка Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%... - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmВ ЕС не може да има мита тоест търг.войни и остават валутните войни но когато има евро някои държави не могат да девалвират валутите си и става страшно и т.н. и т.н. На България и беше даден достъп до евросубсидиите на 20% като всяка следваща година се качват с 10% и мисля ,че от 2016г. вече ще има 100% достъп.В Испания за засаждането на една лоза дават 50 евро а у нас 10 евро - за какво конкурентност свободен пазар да говорим ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още