IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Стратегическа задача пред всички нас е въвеждане на еврото

БНБ остава стълб на финансовата стабилност, заяви държавният глава по време на церемонията по встъпване в длъжност на Елица Николова като нов член на УС

13:58 | 17.06.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Управителният съвет на БНБ и президентът Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Управителният съвет на БНБ и президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Стратегическа задача пред всички нас е въвеждане на еврото. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по встъпването в длъжност на Елица Николова като нов член на Управителния съвет (УС) на Българска народна банка (БНБ).

Припомняме, че още в края на март държавният глава предложи своя секретар по въпросите на икономиката, развитието на регионите и инфраструктурата за нов член на ръководния орган на банката.

6-годишният мандат на Елица Николова, която става член на УС на БНБ от квотата на президента, започва да тече от 17 юни. Тя заема мястото на проф. д.ик.н. Стати Статев, който бе член на УС в продължение на 12 години.

„От създаването си до наши дни БНБ се справя успешно с нелеките задачи за поддържането на стабилността на националната валута, ценовото равнище и функционирането на икономиката въпреки турбуленциите на времето, политиката и историята“, заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че въпреки това БНБ остава стълб на финансовата стабилност, запазвайки своята институционална независимост и отговорност.

На фона на многобройните кризи по света „България стои добре, благодарение на своето членство в Европейския съюз и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система, в основата на която стои консервативната политика и строгите банкови регулации на БНБ“, каза Плевнелиев.

„Доверието на обществото към ефективността и справедливостта на институциите е в основата на икономическото и общественото благоденствие. БНБ е пример, че когато има стабилност и предвидимост, институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими, видими за всички, резултати“, добави държавният глава.

По думите му основните задачи, пред които се изправя БНБ днес, са завършване на прегледа на качеството на активите и стрес тестовете и изпълнение на плана за реформиране и развитие на банковия надзор, приет през 2015 г.

В обръщението си Плевнелиев подчерта подобрените показатели на банковата система през миналата година като капиталова адекватност, ликвидност, доходност и равнище на кредитен риск.

По отношение на приемането на еврото – държавният глава каза, че това трябва да е цел на всички.

„Постигането изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар“, заяви той и изрази увереност, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни по отношение бъдещето на ЕС и еврозоната.

„БНБ е призвана да дава пример за стабилност и приемственост в работата на институциите“, каза още Плевнелиев, който назначава трети член на УС на БНБ от началото на своя мандат.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев изрази своята признателност към президента за доброто отношение към и подкрепата за БНБ. Управителят на централната банка определи назначаването на Николова като добър избор и я увери, че ще бъде посрещната добре в БНБ.

От своя страна Елица Николова каза, че „ще работи в интерес на обществото, за икономическа стабилност, ефективност на финансовия сектор, добрата репутация на БНБ, както за доверието, така и за просперитета на българските граждани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
АМИ ВИЖ САЩ НЕ ФАЛИРАХА ХАХАХАХАХАХ УЖАС.,. ОТ ТАКИВА!!!! АДИ ИЗМИРАЙТЕ ПО БЪРЗО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Това какво е МИШЕ, ОТ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ !!!?????????Съветник на Путин: Ще се откажем от долара и САЩ ще фалиратПрочети повече на: http://***.***.bg/news/182299-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%89%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82.htmlМИШКА, Г.ЛУ.ПА.ВА И ИЗЛАГАЩА ВСИЧКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОБЩНОСТ, КОЯТО НЕ Е ЯВНО ЗАПАДНА ПО ГОЛЯМАТА И ЧАСТ, ЩОТО Е С ОБРАЗОВАНИЕ НА РУСКАТА ПОМИЯ !!!! Съветник на Путин: Ще се откажем от долара и САЩ ще фалиратПрочети повече на: http://***.***.bg/news/182299-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%89%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
ха, ами ти КАКВО РАЗБИРАШ С ПРАЗНАТА СИ ГЛАВИЧКА, ЕЙ НЕКАДРЪНИК, СЕГА ЗАЩО РУБЛАТА ИЗГУБИ НАД 50% ОТ СТОЙНОСТТА СИ???НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ ВСИЧКО ЗАКУПЕНО СЕГА В РУСИЯ Е 50% ПО СКЪПО.. ВЕЧЕ И ТИ СИ ЯВНО МНОГО ЗЛЕ!!! АКО НЕ БЕШЕ СЕ ЗАКАЧИЛ ЗА ЕВРОТО, СЕГА ЩЕШЕ ДА СИ УМРЯЛ ВЕЧЕ СРЕД ПОРЕДНИЯ ОБИР.... НА ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ .. А ТИ И ТИ СИ БИЛ ОТ ТЯХ.. УЖАС.. КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ИМАШ ТИ ВЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
вижте са КОЛКО СТЕ П.РО.С.Т.И само !!!Премиерът на Косово към Русия: Не ни използвайте, за да оправдавате Кримhttp://***.mediapool.bg/premierat-na-kosovo-kam-rusiya-ne-ni-izpolzvaite-za-da-opravdavate-krim-news218493.htmlпреди 3 години само !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
http://***.mediapool.bg/putin-podpisa-aneksiraneto-na-krim-i-obeshta-da-ne-zavzema-drugi-chasti-ot-ukraina-news218059.htmlот преди три години !!!!!Путин подписа анексирането на Крим и обеща да не завзема други части от УкрайнаРусия повече няма да отстъпва пред Запада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
ей лабораторнА МИШКО, ТОВА ЧЕТЕ ЛИ ГО, ВЕЧЕ ??? Офшорната гвардия на Путин"Панамагейт" разкрива схемите на корупцията и властта в Русия. Но едва ли ще нанесе особени щети на президента Путинhttp://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/04/08/2739235_ofshornata_gvardiia_na_putin/МАЙ ПАК НЕ СИ В ЧАС!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Жалко, те от къде да знаят за икономически съюзи, след КАТО СА ЧУВАЛИ САМО ЗА СЪВЕТСКИ ТАКИВА????? ДАЛИ СА ВИНОВНИ !??? И ЗАЩО??? ДА СИ ОТИВАТ ПО БЪРЗО..НЕ ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ С ТЯХ В ЧЕРВЕН РЕНЕСАНС, СЪЖАЛЯВАМ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ако проведе допитване до народа си ще открие че това въобще не е стратегическа цел за болшинството българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ако проведе допитване до народа си ще открие че това въобще не е стратегическа цел за болшинството българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Да президента ни МИ НАЛЯ ТОЯ АКЪЛ, ОСОБЕНО ВЧЕРА, КАКТО КЛЕКНА НА РУСКИТЕ МЕДИИ И НА РУСИЯ, НЯМАМЕ НЕЗАВИСИМОСТ, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ЗАВИСИМОСТИ .. И ПАРИ.. ТАКА ЛИ Е???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още