IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата система изпраща 2015 г. с рекорден обем ликвидни активи

Абсолютно изменение през последното тримесечие на миналата година е най-голямото за последните 10 години, наблюдавано на тримесечна основа, отчита БНБ

13:01 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банковата система изпраща 2015 г. с рекорден обем ликвидни активи

Банковата система изпраща 2015 г. с рекорден обем ликвидни активи, а банките с гръцко акционерно участие са възстановили напълно ликвидните си позиции. Това са част от изводите в последното за 2015 г. тримесечно издание „Банките в България“, подготвяно от управление „Банков надзор“ на Българска народна банка (БНБ).

Публикацията съдържа кратък аналитичен обзор за състоянието на банковата система през изминалото тримесечие, надзорни регулации и баланси и отчети за доходите по групи банки и за отделните банки в страната. Периодът на анализа е октомври-декември 2015 г.

„През последното тримесечие на 2015 г. ликвидната позиция на банковата система и на кредитните институции се увеличи“, посочва централната банка, която отчита повишен размер на ликвидните активи в края на годината „в резултат от най-голямото абсолютно изменение за последните 10 години, наблюдавано на тримесечна основа“.

Към 31 декември 2015 г. ликвидните активи в банковата система достигнаха ново максимално ниво от 27,7 млрд. лв., като само през последната четвърт на миналата година абсолютното нарастване е с 2,6 млрд. лв., или относително такива от 10,4%.

„Ликвидният растеж се дължеше главно на увеличението на паричните средства и парични салда при БНБ, които се повишиха с 2,8 млрд. лв., или с 20,5%. Основните фактори, обуславящи изменението на ликвидните активи през отчетния период, бяха прирастът на привлечените средства от домакинства и предприятия вследствие на бюджетни трансфери към тях и управлението на междубанковите експозиции“, пише в тримесечната публикация.

Освен това през наблюдаваното тримесечие темпът на растеж на ликвидните активи от 10,4% е бил по-висок от този на пасивите от 2,3%, в резултат на което коефициентът на ликвидни активи се повиши с 269 базисни точки до 36,71% спрямо края на септември 2015 г. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още