IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Радев: Положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи

Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, коментира Янис Стурнарас по време на среща с българския си колега

22:25 | 09.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Снимка: архив, Ройтерс

Положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи. Така управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев оцени ситуацията в южната ни съседка по време на срещата си с гуверньора на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Радев изрази надежда този напредък да продължи.

„Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Сега можем да гледаме на бъдещето с повече оптимизъм“, заяви Стурнарас, цитиран от пресслужбата на БНБ.

По думите му значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в региона на Централна и Източна Европа.

„Историческите връзки между двете страни във всички аспекти на социално-икономическа дейност и тясното сътрудничество между властите и между двете централни банки ни дават конкурентно предимство за справяне с бъдещите предизвикателства, споделяйки общо бъдеще в Европа”, добави гуверньорът на гръцката централна банка.

Стурнарас е на посещение в България по покана на управителя на БНБ Димитър Радев. Посещението предвижда и дискусия с ръководството и експерти на централната банка по актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция.

„Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число - традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки“, коментира Димитър Радев.

Според него положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи и изрази надежда този напредък да продължи.

„Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни“, добави българският гуверньор.

„Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора. Устойчив напредък се отбелязва и при укрепването на банковия надзор и на рамката за възстановяване и преструктуриране на банки”, заяви още Радев.

Посещението на Стурнарас предвижда и срещи с други институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
България вече е в ЕС! Умре пазара демек. Бегайте към Сърбия, там е папането в момента. А голямата баница се казва Украйна, но ще възникне в перспектива - 10 -15 год може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още