IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 19 юни ще продължи обществената консултация за увеличената минимална заплата

Правителството публикува за обществено обсъждане проекта за повишението, което е в сила от 1 януари

10:08 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До 19 юни 2017 г., или общо 30 дни, ще продължи обществената консултация за увеличената от 1 януари минимална работна заплата.

Правителството публикува за обществено обсъждане проект, според който минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. остава 460 лв.

Това се случва, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет от началото на 2017 г. за увеличаването на минималната работна заплата на 460 лева. Решението бе постановено след жалба на национално представените работодателски организации, според които предишното правителство не е спазило необходимите срокове за обсъждане на увеличението. Съдът призна, че е нарушена съгласувателната процедура.

В мотивите към проекта се казва, че определеният нов размер на  минималната работна заплата от 460 лв. бележи  ръст от 9,5% спрямо 2016 г. и това мотивира работната сила да търси работа, ще запази жизненото равнище на най-ниско платените служители и ще намали риска от бедност сред работещите.

Правителството предприе необходимите действия за консултиране проекта в Националния съвет за тристранно сътрудничество, се казва в съобщението.

В документите се посочва още, че и с повишението минималната заплата у нас остава на най-ниското ниво в сравнение с другите страни от ЕС. Към второто полугодие на 2016 г. тя е близо 78% от минималната работна заплата в Румъния.

По данни на Евростат към второто полугодие на 2016 г. минималната работна заплата в ЕС варира от 214,75 евро в България до 1922,96 евро в Люксембург, или повече от девет пъти разлика.

България е на последното място по този показател в ЕС, като зад нас с по-ниска минимална  работна заплата в Европа е  Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още