IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС е отменил минималната заплата от 460 лева

Приемането на постановлението на Министерския съвет за увеличаването на минималното възнаграждение не е съгласувано с работодателите, решил е съдът

16:14 | 17.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният административен съд е отменил постановлението на Министерския съвет от началото на 2017 г. за увеличаването на минималната работна заплата на 460 лева.

Решението на Съда по жалбата на национално представените работодателски организации е публикувано на сайта на институцията.

Организациите на бизнеса подадоха жалбата, след като предишното правителство реши да приеме постановлението без да спази необходимите срокове за обсъждане на увеличението на минималното възнаграждение с тях, както е предвидено по закон. Така заседанието на Тристранния съвет се проведе проформа.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Съдът признава, че е нарушена съгласувателната процедура при приемането на постановлението, което е съществено нарушение на съдопроизводствените правила.

„Издателят на нормативния акт не е длъжен непременно да се съобрази с изразеното становище на работодателските организации, но непровеждането съвместно с тях на обсъждане на проекта води до извод за неспазване на предвидената законова процедура, което е съществено нарушение“, посочва се в решението.

Обсъждането на въпроса за размера на минималната работна заплата в Комисията по доходи и жизнено равнище към Тристранния съвет не освобождава Министерския съвет да проведе консултациите със съвета, в който участват и жалбоподателите като представителни организации на работодателите, подчертава се още в решението.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dies Irae
преди 6 години
Ако си кадърен и работлив така или иначе не работиш на минимална. Работодателя ти дава по висока заплата за да те задържи (ако е истински работодател, а не от пояса от фирми около властта) Така, че изменението на минималната работна заплата касае основно държавните ***. Да не говорим, че такова изкуствено вдигане на жизнения стандарт не води до нищо добро. Да повече данъци се събират, но не защото се е подобрила събираемостта, или защото самата система е показала с нещо на гражданите смисъл от това да плащат всичките си данъци ( ако имаше начин повечето нямаше да даваме и 1ст. защото сме отвратени от системата и знаем, че тя не работи) затова както много пъти съм изказвал в личното си мнение - първо направете така, че хората да виждат смисъл от плащането на данъци, тогава мислете за събиране или вдигането им (като ги вдигате сега само товарите малкото честни останали и отвращавате всички все повече).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
pecan
преди 6 години
Странно е как се взимат решения без съгласието и на двете страни . Работодатели и работници . Моето мнение е че повишаването на минималната работна заплата се прави с единствена цел събиране на повече данъци и захранване на неработещи държавни структури . Който има познания работи и за 3000 лева. В държавните структури работят много хора които са доказано неуспели в частния бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още