IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отново одобри ръст на минималната заплата до 460 лв.

Правителството потвърди и за размера на линията на бедност за 2017 г.

12:27 | 25.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

От 1 януари 2017 г. размерът на минималната работна заплата вече е 460 лв. Размерът й е увеличен с 9,5% спрямо миналата година. Това решение взе правителството на Бойко Борисов на последното си заседание. Минималната работна часова ставка е 2,78 лв. 

Решението бе взето в края на миналата година, но сега постановлението е прието след проведено обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет. Припомняме, че работодателите бойкотираха заседанието на НСТС за минималната заплата в знак на несъгласие с решението за увеличение.

С повишаването на минималното възнаграждение ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите, са сред мотивите за повишението.

За повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.

С друго постановление правителството определи размера на линията на бедност за страната за 2017 г. Тя ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с миналата година. Показателят се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
А минималната пенсия? Тя няма ли връзка с повишаването на минималната заплата? Че дори е под линията на бедност! М-да, няма защо да се стимулират да живеят тия навлеци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Честито на печелившите, живи и здрави !Един ръст на доходите от 10% няма как да не се усети...Догодина повече пожелавам !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още