IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата продаде нов дълг за 50 млн. евро*

МФ: Сделката е вследствие на заявен интерес от глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите в условия на конфиденциалност до сетълмента

15:07 | 20.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавата продаде нов дълг за 50 млн. евро*

Българската държава се е възползвала от опция в тригодишната програма и е продала на 13 ноември облигации за още 50 млн. евро към 20-годишните книжа, които емитира през март.

Книжата са с фиксирана лихва от 3,125 на сто, а цената е 88,514 за сто от номинална стойност на транша. 

Облигациите са емитирани чрез опция, която дава право да се разширява емисията. Доходността обаче е 3,987% и е доста по-висока спрямо 3,26%, която бе постигната при първоначалното пласиране.

Емисията е извършена на външен пазар чрез борсата в Люксембург и не бе обявена от предварителния календар на Министерството на финансите.

Рейтингите на емисията са, както следва: BB+ от S&P, Baa2 от Moody's и BBB- от Fitch.

От Министерството на финансите коментираха, че операцията по преотварянето е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент в процеса по управление на държавния дълг.

Самият характер на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е вследствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката, уточняват от МФ. Параметрите на трансакцията се публикуват след нейното приключване на Люксембургската фондова борса, където са регистрирани книжата, се посочва в съобщението.

Сетълментът на трансакцията е на 20 ноември 2015 г. с което общият обем на книжата в обращение достигна 900 млн. евро.

Доходността по преотварянето в размер на 3,987% е съпоставима с доходността на емитираните на 29 октомври от Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), изтъкват още от министерството.

Според източник на Bloomberg TV Bulgaria от финансовите среди, който e помолил да не бъде назован, ходът с преотварянето е бил недалновиден, тъй като заради 50 млн. евро се дава лош сигнал за предстоящата емисия външен дълг, заложена в Закона за бюджета.

Припомняме, че в средата на март България пусна 7-годишни облигации със съвкупна номинална стойност 1,25 млрд. евро, 12-годишни книжа за общо 1 млрд. евро, и 20-годишни – за 850 млн. евро. Съвкупното търсене превиши 5,5 млрд. евро. Със сумата от 3,1 млрд. евро правителството на практика постига целта си за набиране на близо 6,9 млрд. лв. от международните пазари - количество, заложено в емисионната политика за 2015 г. 

През последните седмици обаче МФ отказа поръчки на аукцион, а на други одобряваше по-малко заявки спрямо предложеното количество. 

Така например министерството не одобри заявените поръчки на проведения на 28 септември аукцион за продажба на 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лв. Това се случва въпреки отчетения висок интерес, но и на фона на поисканата по-висока доходност от първичните дилъри на ДЦК. 

*Новината е актуализирана с информация от МФ към 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
И срамежлив инвеститор, ти да видиш... толкова некадърен министър не сме имали. Дори и да лъже не може като хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
"Държавата продаде нов дълг за 50 млн. евро"абе, да го махат всичкия, за ко' ни е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
някой кандидат милионер си е уредил коледен подарък. Продал е облигации на 88% при пазарна цена от 91-92%. Честито на печелившия министър на финансите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
Борса
преди 8 години
Сигурни ли сте, че цената е 88,154 за 100 евро номинал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
Iblis
преди 8 години
В кавички може да сложиш и "успешна политика" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 8 години
Сега Горанов ще каже, че увеличената доходност е пряк резултат от финансовата стабилност и успешната политика на "държавата" и бас ловя, че на никой няма да му направи впечатление, що за идиотщина е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още