IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григор Сарийски: Гърция рискува да изпадне в безкрайна банкова ваканция

ЕЦБ и еврозоната далеч не функционират по начина, по който бяха замислени, заяви икономистът

09:31 | 02.07.15 г. 3
Григор Сарийски: Гърция рискува да изпадне в безкрайна банкова ваканция

Ако Гърция не се споразумее с кредиторите, може да се стигне до безкрайна банкова ваканция. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът доц. Григор Сарийски по повод развитието на ситуацията в южната ни съседка.

„Залогът е огромен както за Гърция, така и за еврозоната и неслучайно преговорите продължават толкова дълго време“, посочи той.

По темата за присъединяването на България към еврозоната икономистът заяви:  „Проблемът е, че за едни еврозоната  е майка, за други – мащеха. Ако погледнете случая с Гърция, когато започна програмата за изкупуване на ценни книжа, се изкупуваха ценни книжа от всички други държави, освен от Гърция. Това е една от причините да се стигне до стагниране на икономиката. Решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) не винаги са в подкрепа на всички членки на еврозоната. Подкрепата е за еврозоната като цяло, но не и за  страните членки“.

ЕЦБ и еврозоната далеч не функционират по начина, по който бяха замислени. В момента, в който започна да функционира еврозоната, при създаването на ЕЦБ, идеята беше за една независима институция, която няма да наводнява пазара с пари, няма да купува държавни ценни книжа. Натискът беше доста голям, бързо се намериха заобиколни пътища, допълни той.

Икономистът отчете още, че част от страните в еврозоната не изпълняват Маастрихтските критерии. „Това означава, че техните икономики изостават и отслабват по някакъв начин. Еврозоната не е създала дори механизъм за временно излизане на такива държави, тъй като трябва да бъдат предприети мерки за тяхното стабилизиране и в никакъв случай те не могат да останат членове на този съюз, при положение, че не изпълняват критериите“, допълни доц. Сарийски.

Той коментира и 18-те години, в които България е във валутен борд, като припомни, че Бордът стабилизира финансовата система на страната в момента на въвеждането му, но има и недостатъци – например страната няма самостоятелна парична политика. 

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да видите в сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмОт години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Според мен има умишлени действия - организирана международна престъпна група но много трудно се доказва защото всичко е прикрито зад идеологията на неолиберализма Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулации - много строги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт,САЩ - ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно'' - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНЯМА КАК ДА СТАНЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА ПЛАЩАТ ГОЛЕМИ ЛИХВИ ПРИ ФАКТА ,ЧЕ МОЖЕ ДА ВЗИМАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖ.МОНЕТ.БАНКА или от ЕЦБ като се записва в Конституцията ,че държ.дълг не може да превишава БВП като САЩ фАКТИ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200 ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Замисъла за еврозоната е порочен защото не може финан.пазари да диктуват лихвата и можеше да се направи като САЩ - в Конституцията да се запише държ.дълг до 100% от БВП или 60% няма значение Нещата не може да се разглеждат на парче и проф.д.ик.н. Иван Ангелов е обяснил - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmНе може да има офшорки и защото са нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003Обяснил съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още