IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БТПП се обяви против въвеждането на прогресивен данък върху доходите

Въвеждането на прогресивно подоходно облагане ще „санкционира“ стопанската инициатива, смятат от Палатата

15:58 | 24.03.16 г.
И БТПП се обяви против въвеждането на прогресивен данък върху доходите

И Българската търговско-промишлена палата (БТПП) възразява срещу предложението на БСП да се премахне плоският данък и да се въведе прогресивен.

Работодателите от организацията не споделят мотивите на вносителя, че прогресивното подоходно облагане ще доведе до по-справедливо и равнопоставено разпределение на данъчната тежест. Тъкмо обратното – прилаганото към момента облагане с плосък данък доказа своята социално-икономическа обоснованост в България, едновременно постигайки и двете посочени цели: при единна за всички ставка гражданите заплащат данък, който в абсолютен размер е съответен на получавания от тях доход, посочват от Палатата.

Въвеждането на прогресивното подоходно облагане би имало тъкмо противоположния ефект – ще се стигне до неоправдано преразпределение на доходи от труд и „санкциониране“ на стопанската инициатива, пише в съобщение на БТПП.

Сред другите аргументи на Палатата против връщането на прогресивното подоходно облагане са липсата на оценка на въздействието, демотивиране на гражданите да получават по-високо образование и да търсят кариерно развитие, задълбочаване на емиграцията.

В България се прилагат законови инструменти в сферата на социалното подпомагане, чиито роля и значение са различни от тези на данъчната система и не оправдават смесването на целите и функциите на двете системи, пише още в мотивите на Палатата.

Според БТПП промяната на данъчните ставки е в полза на другите държави от ЕС в посока на уеднаквяване на данъчните системи, което е за сметка на конкурентните възможности на България.

Българската стопанска камара (БСК) също се обяви категорично против предложението на БСП за връщане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също възрази срещу предложението на БСП. Индустриалците смятат, че с отпадането на плоското облагане ще последва ръст на сивата икономика.

От КТ “Подкрепа“ изразиха подкрепата си за връщане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още