IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и вътрешното потребление дърпат българската икономика напред

За последните три месеца от изминалата година БВП на страната расте с 3,4% на годишна база

12:04 | 14.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Насърчена от износа, туризма и вътрешното потребление, българската икономика се разширява и през четвъртото тримесечие на 2016 г., маркирайки седмата поредна година на ръст, докато страната се готви за трети предсрочни избори в рамките на пет години.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,4% спрямо същия период на предходната година и с 0,9% на сезонно изгладена база спрямо третото тримесечие на 2016 г., показват експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). 

Резултатът почти съвпада с консенсусната оценка на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg, за ръст от 3,5 на сто, и надвишава значително средния ръст за ЕС от 1,7 на сто. 

Припомняме, че през третото тримесечие на миналата година произведените стоки и услуги също нараснаха с 3,4%. В понеделник Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че за 2016 г. страната ще отбележи икономически растеж от 3,1%, който през 2017 г. ще се забави до 2,9% на фона на политическите сътресения преди изборите. 

Според данните на НСИ за последните три месеца от изминалата година брутният вътрешен продукт на страната достига  25,36 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 21,7 млрд. лв. 

"Политическата несигурност през последните месеци не се отрази на ръста през годината", коментира пред Bloomberg преди оповестяването на данните Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг. „Компаниите се разширяват на чужди пазари, преди всичко в ЕС. Разширеното кредитиране подхрани вътрешното потребление. Възстановяването на глобалните цени на суровините, включително на металите, насърчи износа“, коментира още той. 

Политическата несигурност през последните месеци не се отрази на ръста през годината

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (81,2%), което в стойностно изражение възлиза на 20,6 млрд. лв. През четвъртото тримесечие на 2016 г. бруто капиталообразуването е 5,431 млрд. лв., а относителният му дял в БВП е 21,4%. Външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 669,6 млн. лв. 

Износът нарасна с 9,1 на сто през четвъртото тримесечие на годишна база, вътрешното потребление се повишава с 0,9 на сто, а приходите от туризъм според данните на централната банка на страната, БНБ, скачат от януари до ноември с 15 на сто до 3,2 млрд. евро. 

През последните три месеца на миналата година БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3,4% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3,1%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 0,9%. Натрупването на капитал намалява през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1,5%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9,1 и 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
""Насърчена от износа, туризма и вътрешното потребление, българската икономика се разширява и през четвъртото тримесечие на 2016 г"Къде е реалният анализ? Вътрешното потребление расте заради присъствието на базите на НАТО, а износът на стоки и услуги включва ли златодобива? Икономическият възход с 22 милиарда кредити и заеми е стопански срив, смъртна присъда за следващите поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още