IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампания за прехвърляне на средства за втора пенсия към НОИ очаква икономист

Администрацията не е перото, от което държавата успява да пести, каза Петър Ганев

11:56 | 13.10.15 г. 1
Кампания за прехвърляне на средства за втора пенсия към НОИ очаква икономист

Възможно е да има информационна кампания, пропагандираща прехвърляне на средства за втора пенсия към НОИ, особено сред служителите в държавните фирми и в свързаните сектори. Такова мнение изрази пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика.

По думите му е очевидно желанието на държавата да се използва всеки един възможен резерв и е очевидно, че държавата разглежда личните спестявания като резерв, който може да изисква, за да решава проблеми на публичните разходи. 

Ганев изрази притеснения относно прехвърлянето на средства от частните фондове в държавния – промяна, която бе приета като част от пакето по пенсионната реформа.

„Гражданите могат на практика да се откажат от своите спестявания в частните пенсионни фондове и да преместят парите си в НОИ. Това е възможно да стане ефективно от малко повече от месец насам. Ще видим каква ще бъде реакцията на хората към тази структурна промяна. Но, ако има голям поток, това мен би ме притеснило, тоест хората да се отказват от спестявания, де пренасочват вноските в НОИ и натрупаните средства към Сребърния фонд, което би подкопало смисъла на модела на солидарната и личната пенсия”, обясни икономистът. Според него е нужно информирано решение.

Необходима е структурна или функционална реформа, за да се спести ресурс в бюджета, администрацията не е перото, от което държавата успява да пести. Голямото спестяване идва с промяна на функцията на държавата, със закриване на ненужни министерства, ако има такива.

Често в държавния бюджет се залага намаление на администрацията или някаква административна реформа, особено в централната власт, но и много често това не се вижда в данните, тоест говори се за намаление на администрацията, но данните за заплати, осигуровки и текуща издръжка в централната власт растат. Подобно нещо икономистът вижда и тази година. Администрацията, макар и на места да има някакви опити за консолидация, за спестяване или за оптимизиране, не е перото, от което успяваме да пестим, дори напротив – разходите вървят нагоре.

На макро ниво трудно може да се говори за промени, категоричен е Ганев. Той посочи, че въпреки че бюджетът е на излишък към момента, нищо чудно да изхарчим повече от заложеното, каза още Ганев. „Към момента бюджетът се води, че е на излишък. В същото време обаче е ясно, че ние ще си изпълним заложения дефицит от над 2 млрд. лева. Тоест, въпреки добрите приходи очевидно ще си изхарчим това, което сме си заложили, а нищо чудно и повече”, коментира икономистът.

Най-вероятно ще има някакво напрежение в края на годината, което го виждаме във всеки бюджет, прогнозира още икономистът от ИПИ. По думите му има резерви и те са най-видими в силовия сектор. „Финансовият министър не може да реформира сам някой сектор. За да се случи това, особено в силовите ведомства, е необходима подкрепата на цялото правителство и на парламента”, допълни Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Това, което някои се опитват да представят като "грижа" за хората и бъдещите им пенсии, всъщност е проява на държавническо безсилие - опит за заграбване на личните пари на осигуряващите се, което ще запуши дупката в Ной... ама само за няколко месеца или година. Дори ако всички пари от УПФ и ППФ бъдат заграбени - те ще свършат само за около 2 години... и после какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още