IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните средства на пенсионните фондове растат с 1 млрд. лв. за шест месеца

В края на юни техният обем е за близо 1,7 млрд. лв., като 82% от сумата е натрупана само през първото полугодие на 2016 г.

08:03 | 12.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В края на първото полугодие на 2016 г. паричните средства на пенсионните фондове, управлявани от деветте пенсионноосигурителни дружества (ПОД), растат около 3 пъти в сравнение с първото шестмесечие на 2015 г. и с близо 1 млрд. лв. от началото на годината. Това показват изчисленията на Investor.bg на база предварителните данни на управление „Осигурителен надзор“ на Комисията за финансов надзор.

Към 30 юни 2016 г. паричните средства на всички 28 пенсионни фонда възлизат на 1,659 млрд. лв. Това е 3,3 пъти повече спрямо отчетените към 30 юни 2015 г. средства за 505,2 млн. лв. В абсолютно изражение това е повишение с 1,15 млрд. лв.

82% от този прираст обаче е генериран през първото полугодие на 2016 г. Става дума за увеличение със 717,8 млн. лв. за периода януари-юни 2016 г. спрямо 31 декември 2015 г., когато паричните средства на фондовете бяха за 940,9 млн. лв.

Рязкото покачване на паричните средства може да е поради няколко причини. Първо, разпродажбите на финансовите пазари в първите месеци на 2016 г. и след вота на британците за излизане от Европейския съюз, които може да са накарали ПОД да продадат ценни книжа, за да не инкасират ддопълнителни загуби.

Второ, наличието на отрицателна доходност най-вече по някои държавни ценни книжа, които иначе формират над 50% от инвестиционния портфейл на фондовете. ПОД все пак са задължени да инвестират в държавни облигации с инвестиционен рейтинг и нисък риск, например, а възвръщаемостта по част от тях вече е отрицателна

Трето, много ниските лихвени проценти по депозитите може да са накарали пенсионните фондове да предпочетат държане на кеш вместо плащане на допълнителна такса за обслужването на влога, например, която също може да „изяде“ част от депозита.

Четвърто, наличието на по-високи риск и несигурност на пазарите след Brexit, което е предпоставка за държане на парични средства вместо предприемането на необосновано високи рискови инвестиции.

Пето, фондовете може просто да са продали ценни книжа, в които са инвестирали, с оглед на започналата на 15 юли проверка на активите им – или с цел изпълняване на законовите критерии за определен процент на инвестициите в определени финансови инструменти, ако преди това са ги надхвърляли, например, или продажбата на по-трудно оценими финансови инструменти.

Изчисленията на Investor.bg показват, че през първото полугодие на 2016 г. общите инвестиции на ПОД намаляват с 1% на годишна база до 8,069 млрд. лв. Спад има по линия на всички финансови инструменти, с изключение на инвестициите в ДЦК, които са нагоре с 3,4% на годишна база.

Но е факт, че сред инвестициите тези в ценни книжа на чуждестранните пазари са надолу с 11,6% на годишна база до 4 млрд. лв.

Данните на КФН издават, че само сред универсалните пенсионни фондове най-много парични средства държат ЗУПФ „Алианц България“ - 441 млн. лв., УПФ „Доверие“ - 423,2 млн. лв., УПФ „ДСК-Родина“ - 268,8 млн. лв., и „Ен Ен УПФ“ - 180 млн. лв.

Общите им парични средства формират 93% от паричните средства на всички УПФ, които в края на юни 2016 г. са за 1,42 млрд. лв.

Данните можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Black and white cat-
преди 7 години
инвестирането в световните пазари е безотговорно?! винаги има в какво да се инвестира, просто тези са *** и не знаят какво правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
padre Bonaventura
преди 7 години
Императоре, стига с тези чужди акции, там може да има голям спад, както беше публикувано и тук в инвестора едно подобно мнение от Марк ФаберТрябва да се купуват български акции, а не чужди. БФБ стърже по дъното вече с години, а никой не се сеща че има подценени активи. Пенсионните фондове не може само да чакат, да се обезценяват още активите, защото си има и някаква граница и на обезценяването. А като не искат да инвестират ще държат пари на загуба, така че по-добре да вложат български пари в български акции. Няма вече и кой да продава на бфб - така че страховете им за бфб са повече от абсурдни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още