IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната система се държи на изкуствено дишане

Ползата от атаката срещу частните фондове е, че отприщва дискусията за фалита на разходопокривната система, пише финансовият консултант Румен Обрешков

15:24 | 19.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Пенсионната система се държи на изкуствено дишане

Държавната пенсионна система е фалирала и не може да бъде реанимирана, пише в свой анализ за в-к „Сега“ счетоводителят и финансов консултант Румен Обрешков. 

По думите му приказките, че само пенсиите от НОИ са сигурни и гарантирани, са политически басни и синдикални залъгалки. Те се опитват да убедят потребителите, че е възможна държавна преразпределителна система, която ще се пълни от по-малко от 1 милион работещи в частния сектор, а милиони пенсионери ще получават високи пенсии. Който вярва, че това е постижимо, не е наивник, а глупак, пише Обрешков.

Според него проблемите на разходопокривната система са генетични. Когато е била въведена от Бисмарк в Германия в края на ХIХ век, на трима пенсионери са се падали по 100 работещи, като при това средната продължителност на живот тогава е била 45 години, а правото на пенсия се е придобивало при навършване на... 65 години.

„Ако пренесем пропорциите от онова време в Германия днес, за България, излиза, че за да функционира системата, трябва да се пенсионираме на 80-85 години. Просто сегашната демографска ситуация е коренно различна, а конкретно България е в най-незавидното положение в ЕС. В момента 100 осигурени лица издържат 76 пенсионери. А през 2060 г. 100 работещи ще трябва да осигуряват пенсиите на 109 пенсионери. Това са официални данни от актюерските разчети на НОИ“, пише авторът.

Финансовият консултант припомня, че и в момента се налага държавният бюджет да покрива над 50% от сумата, която е необходима за пенсии, като така излиза, че пенсионната система вече е фалирала и от години се поддържа на изкуствено дишане. Според Обрешков българската държава неведнъж е лъгала пенсионерите. Така например след 9 септември 1944 г. се национализират пенсионните фондове, а това се е случвало и в по-нови времена - осигуровките на работилите по времето на социализма липсват. Е как тогава потребителите да вярват на гаранциите, които дава държавата днес?

Реално горчивата истина е, че на колкото и да се осигурява даден потребител в момента в държавната пенсионна система, никой не може да му каже каква точно пенсия ще получава. Защото парите за пенсии се осигуряват от работещите, които плащат данъци и осигуровки. Средствата, които влизат като пенсионни вноски в Държавното обществено осигуряване за цяла година, стигат за плащането на пенсиите за малко над пет месеца. Ето защо се налага бюджетът да превежда допълнително милиарди левове за останалите месеци. При това говорим за ситуацията в момента, когато населението на България е около 7 млн. души, пише още финансовият консултант

На този фон според Обрешков политиците добавят нови черни щрихи и се готвят да "поощрят" хората да внасят осигуровките си за старини в НОИ вместо в частни фондове без никакви гаранции, че ще има кой да плаща пенсиите им, когато му дойде времето. Обаче се оказва, че мантрата "държавата гарантира" е несъстоятелна, защото и в момента има 736 000 българи, които вземат едва 155 лева пенсия. Ако към тях се добавят и тези с до 250 лева пенсия, излиза, че повече от половината пенсионери получават подаяния.

Но въпреки това по думите на Обрешков има нещо много положително във всичко това -  атаката срещу частните фондове е отприщила дебата за фалиралата държавна пенсионна система. Според него сега е моментът да се постави твърдо въпросът за истинския избор - който иска само в НОИ, който иска - само в частен фонд, а който иска - и в двете, пише още Обрешков, цитиран от "Сега".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 1
Patilan
преди 9 години
Както казваше учителят ми по математика - всеки проблем породен от човек има решение. Та и пенсионният проблем има решение:- добрата ноавина е че не се изискват пари - лошата е че няма да стане без смяна на чипа. http://***.investor.bg/app/webroot/forum/showthread.php?p=1059755303#post1059755303
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 1
V.At.
преди 9 години
Едно не мога да разбера - в България да си пенсионер е трагично. И няма как да стане по-добре поне в близките 10-15 години. Но като се каже, че ще се увеличи възрастта за пенсионеране - вой до небесата - НЕЕЕЕ ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ С 300 ЛЕВА НА МЕСЕЦ. Да се вдигнат пенсиите? Ако лева се отвърже от валутния борд веднага ще стане. То аз съм пил кафе за 1 млн лири в Турция и съм взимал заплата по половин милион лева на месец. Е това беше през 1997.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
На изкуствено дишане НО докато спре тока за по-дълго време и свърши дизела в резервния агрегат.След това погребение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Системата може да е и най-добрата в света. Но страда от много лошо управление. Един *** шофьор може да блъсне и потроши и най-добрата кола напълно успешно. Осигуряването при нас е като човек, който има цигулка Страдивари, но просто не може да свири. А след като не може да свири каква е цигулката няма никакво значение. Язък за хубавия инструмент. Само ни ми казвай, че нашите управници все някога ща са научат да свирят. Това няма да сме живи да го видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 9 години
Купи си апартамент и го пускай малко под пазарната цена за наем и така ще имаш винаги пари и ще намираш лесно наематели.....квото ще 3 да правиш повече от 300лв пенсия нема да земеш така че един наем от 600лв на хубав апартамент ще ти бъдат супер....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Кой точно ще ми каже къде да вложа парите си (за пенсия)?Докато няма индивидуални партиди, НОИ не е избор изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 9 години
Тоя говори за 2060 година хаха ми нали дават че но 2030 година бг няма да я има вече....аз деца немам и нема и да имам мене роби и консуматори и чалгари дома не ми требват завещавам сичко на резерват за животни в африка и сбогом *** чаллгарио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 14
mick
преди 9 години
" осигуровките на работилите по времето на социализма липсват. " Алоу специалиста.. по време на социализма е имало само една пенсионна система - разходопокривна и солидарна. Демек пари не са се натрупвали.. - отивали са за тогавашните пенсионери и заради това не са и останали. Сегашните го измислиха да има ЧПФ които да прибират едни пари и да отлагат ли отлагат плащането на пенсии, щото ще им се видят скъсаните ***... и тогава КТБ ще ни се види като цвете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 36
kane
преди 9 години
ной системата/солидарната/ за пенсии е найййййй-добрата възможна на света!ако си мислите че частните крадливи фондове, които "увеличават" и "инвестират" на ролетка старините ви са по-доброто ви бъдеще .... сте ***!солидарните системи обаче работят перфектно само при пълна ангажираност на населението, а частните фондове/и не само/ разбиват тази солидарност и точно там се крие проблема, но в РБ глупаците са повече от необходимото и това е вече ясно за всичкип.с.само да ви кажа, че имате най-добрите системи в света - солидарната пенсионна на НОЙ и здравната също. В ЦЕЛИЯ СВЯТ НЯМА ПО-ДОБРИ ПЕНСИОННИ И ЗДРАВНИ СИСТЕМИ ОТ ТЕЗИ КОИТО ИМА РБ!!!!!ако вие позволите да ви ги разбият - вие хората ще страдатеРБ изгуби почти всичко друго!трудно е да се отстои на мултимилиардния напор на фашизма, знаяно ако има смисъл да излизате на пътя и да протестирате - тези 2 системи и изборната в РБ са най-най-ценното което хората в РБ имат. лично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 3
jikev
преди 9 години
От кого е издържана?Държавата, *** ли ги тия пари?Издържат я не само нея, а и самата държава 1милион работещи в частния сектор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още