IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурните правила за избор на председател на КФН са приети от бюджетната комисия

Номинации ще се приемат в 5-дневен срок след одобрението на процедурните правила от парламента

16:34 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Срокът за подаване на кандидатури за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) ще бъде 5 дни от приемането на реда, по който ще стане това, от страна на Народното събрание (НС). Това предвиждат процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на регулатора, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от НС, приети днес на заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Процедурните правила ще бъдат внесени в пленарна зала още в петък, като след приемането им, ще започне да тече 5-дневният срок за номинации. 

Още в началото на заседанието, при гласуването на предварително обявения дневния ред, народният представител от ДПС Петър Чобанов предложи точката за приемане на процедури и правила за избор на председател на КФН, която бе последна в дневния ред, да стане първа. Но предложението му беше отхвърлено.

Емил Димитров от Патриотичния фронт обяви, че неговите колеги, членове на бюджетната комисия, гласуват „въздържал се“ по точката за приемане на процедурни правила не защото не искат избор на нов председател, а защото подобна точка се вмъква в последния момент. ПФ напуснаха заседанието, тъй като участваха и в успоредно заседание на правната комисия.

В крайна сметка процедурните правила бяха приети с 9 гласа „за“, 3 „против“ и двама „въздържал се“.

Преди гласуването проф. Румен Гечев представи становището на парламентарната група на БСП и разкри, че партията няма да издига свой кандидат, като партията нито ще коментира кандидатурите, нито дейността на действащия председател.

„Този избор трябваше да бъде направен много отдавна“, възмути се той, като подчерта, че се нарушават изискванията на Конституцията и законите за избор на ключови контролни органи, включително и правилата на парламента, тъй като процедурните правила бяха раздадени на членовете на Комисията по бюджет и финанси в самото начало на днешното заседание.

Гечев определи решението като „закъсняло“ и добави, че БСП не е против процедурата, а начина, по който ще бъде гласувана.

„По-добре късно, отколкото по-късно“, каза от своя страна председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. „Тези правила, трябва да бъдат приети час по-скоро. Не виждам нищо различно в тях в сравнение с досегашните правила“, използвани при избора на гуверньор на Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията, например.

Димитър Танев от Реформаторския блок призова за по-голяма активност от страна на членовете на Комисията по бюджет и финанси при процедурите и избора на председател на КФН, тъй като една част от нейните членове не присъстваха на гласуването на правилата.

Разкритикувана от Гечев, че ще има само пет дни за номинации, Менда Стоянова каза, че срокът за предложения за председател на КФН не е кратък, като се обърна към БСП с думите „щом призовавате от доста време, може би имате идея кой ще издигнете.“

Кандидатурите и документите към тях ще бъдат качени на сайта на парламента, а едно от изискването към желаещите да бъдат председател на КФН да имат поне 5-годишен опит в сферата на правото, икономиката и финансите през последните 10 години.

Предвидено е и време, в което медиите да задават въпроси към кандидатите, на които да отговарят по време на изслушването си пред Комисията по бюджет и финанси. Заседанието с изслушванията ще се предава и онлайн.

Отделно, преди заседанието, Румен Гечев от БСП направи предложение днес Комисията по бюджет и финанси да приеме решение Сметната палата да направи одит на Летище София, „за да се спре грабежът, който се прави“. Като цяло искането е свързано с осъществяването на проверка на летището преди да бъде отдадено на концесия. От своя страна председателят на комисията Менда Стоянова увери, че тази тема ще се обсъжда на заседанието следващата седмица, защото се изкачва становище на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още