IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Симеонов: Влошаването на кредитните портфейли ще продължи и през 2013 г.

Банковата система е на печалба, въпреки голямата ликвидност, която се инвестира при ниска доходност, споделя подуправителят на БНБ

10:27 | 01.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Симеонов, подуправител на БНБ.&nbsp;<em>Снимка: БНБ</em></p>

Румен Симеонов, подуправител на БНБ. Снимка: БНБ

Процесът на влошаване на кредитните портфейли и увеличение на лошите кредити ще продължи и през следващата финансова година, макар и с по-бавни темпове, заяви Румен Симеонов, подуправител на БНБ, по време на конференция за кредитния риск, организирана от ICAP България.

Причината са очакваната рецесия в някои държави, както и забавеният растеж, сподели Симеонов.

България вече е въвела по-високи изисквания към банковия сектор, каквито тепърва ще се въвеждат в Европа, като например за капиталовата адекватност. Също така българската банкова система не ангажира публични финанси под никаква форма.

„Аргументите на БНБ против надзора от ЕЦБ на българската банкова система е, че ЕЦБ ще изпълнява пълен надзор, но в случай на надзорен провал разходите ще бъдат поети от местните данъкоплатци. Трябва да се подчертае, че поддръжници на банковия надзор от ЕЦБ са страни, които са се провалили в надзора на тяхната система“, сподели Симеонов.

Голямата ликвидност тежи на печалбата на банките, защото ликвидните активи са с ниска доходност в момента, но банките продължават да реализират печалба, въпреки че тя не е като преди кризата.

Забелязва се намален интерес към кредитиране, докато привлечените средства нарастват с 4% за последната година, а при населението увеличението е с над 10%.

Проблем за банките е възможността за обявяване на неплатежоспособност със задна дата, както и бавното изпълнително производство, което води до ниска възвращаемост на процеса, отбеляза Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ха добрутру. Докато се взимат кредити, от хора неможещи да ги управляват ще е така! Но да бъдем директни, кредитните институции сами се унищожават с високите лихви и некомпетентните си служители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още