IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С почти 5 млрд. лева държавата ще подкрепи системата на ДОО догодина

На 16 декември социалното министерство ще внесе в парламента концепцията си за борба с демографската криза

19:23 | 01.12.15 г. 4
<p>
	Майки протестираха срещу решението да не бъде увеличено обезщетението за отглеждане на дете. Снимка: <em>БСП</em></p>

Майки протестираха срещу решението да не бъде увеличено обезщетението за отглеждане на дете. Снимка: БСП

Без сериозни дебати народните представители приеха и на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 година, който предвижда трансфер от 4,72 млрд. лева от държавния бюджет за покриване на дефицита в системата.

В обсъждането на финансовата рамка за следващата година на ДОО участваха основно депутати от опозицията. Критика от БСП - Лява България отправиха и по повод липсата на социалния министър Ивайло Калфин в залата.

Вицепремиерът е в Брюксел на заседание на т.нар. Група Монти, която дискутира бюджета на ЕС, обясниха от АБВ.

Депутатите отхвърлиха искането на депутата от БСП Филип Попов гласуването на приходната и разходната част на бюджета да бъде поименно със заявяване на вота на глас, за да "не се крият депутатите зад анонимността на копчетата" на системата за гласуване. От ГЕРБ посочиха, че електронната система съвсем не е анонимна и е ясно как е гласувал всеки в пленарната зала.

След повече от 4 часа обсъждане на текстовете депутатите приеха бюджет на ДОО с повишение на приходите спрямо миналата година - в общ размер от 10,048 млрд. лева. Основните източници ще бъдат приходите от осигурителни вноски, които през следващата година ще бъдат в размер на 4,971 млрд. лева. От държавния бюджет ще бъдат преведени почти 4,72 млрд. лева, които да покрият недостига на средства в системата.

Предвидените разходи са за 10,046 млрд. лева, като основното перо ще са за пенсии - 8,74 млрд. лева. Предвидените социални помощи и обезщетения ще са за 1,22 млрд. лева.

Бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще бъде 4,73 млрд. лева, като недостигът в него (в размер на 4,71 млрд. лева) ще бъде покрит с трансфер от държавния бюджет.

Подкрепено беше искането на опозицията да не бъде променен минималният осигурителен доход в селското стопанство в размер на 300 лева на месец.

При разглеждане на точката от Патриотичния фронт предложиха увеличаване на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите - от предвидените в бюджета 330 лева на 420 лева. От БСП, ДПС и Българския демократичен център обаче настояха минималният осигурителен доход да не бъде променян. Основание за това е ниската доходност на труда в селското стопанство.

"Не че не искат, земеделците не могат да си плащат увеличената вноска", смята депутатът от БСП Светла Бъчварова и призова трудът им да бъде уважаван.

По време на дебатите стана ясно, че основните възражения на опозицията срещу предложения бюджет на ДОО са, че планираните приходи са подценени - управляващите не взимат предвид допълнителните средства от осигуровки, които ще дойдат от увеличаването на минималната работна заплата, ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) и трудовия пазар, както и старта на новата ОП "Човешки ресурси".

Според изчисленията на БСП - Лява България и ДПС приходите трябва да бъдат със 140 млн. лева повече.
Корнелия Нинова посочи, че правителството очаква преизпълнение на приходите и то да бъде използвано за финансиране на дефицити. Но това води и до нефинансиране на разходи, категорична беше тя.

От БСП и ДПС настояха допълнителни средства да бъдат насочени към увеличаване на социалните разходи. 

Червените депутати предложиха и няколко източници на допълнителни приходи в бюджета на Държавното осигуряване. Те могат да дойдат от увеличаването на максималния осигурителен праг и от увеличена вноската за безработица от 1% на 2%. Тези идеи не срещнаха одобрението на пленарната зала.

Според Корнелия Нинова политиката на правителството в момента е такава, че се взима повече, а се дава по-малко, а това не е справедливо. За Михаил Миков предложеният бюджет и замразените социални плащания са доказателство, че ГЕРБ "не се интересуват от хората". 

Драгомир Стойнев коментира, че управляващите не предвиждат никаква реформа в ДОО, която не се изразява само с орязване на разходите, не е ясна и концепцията на социалното министерство за борба с демографската криза.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че концепцията, обещана за октомври,е вече готова и ще бъде внесена в Народоното събрание на 16 декември. Забавянето тя аргументира с по-бавната работа на БАН.

Депутатите не приеха предложението на БСП, представено от Драгомир Стойнев, за увеличаване на обезщетенията за майчинството през втората година от отглеждането на децата от 340 лева сега до 420 лева, какъвто ще е размерът на минималната работна заплата. Според изчислението на червените става въпрос за 39 хил. осигурени жени, а необходимите допълнителни средства - около 37 млн. лева.

От ДПС също предложиха увеличение на парите за майките, но до 380 лева - или с 40 лева, с колкото се увеличава минималната работна заплата, което също не беше одобрено.

От АБВ бяха категорични, че не е нужно изравняване на обезщетението с минималната работна заплата и управляващите не подкрепиха предложението. Така общо парите, разпределяни от фонда "Общо заболяване и майчинство", през 2016 година ще бъдат малко над 889 млн. лева.

Обезщетенията за отглеждане на деца до 1 година пък ще се изчисляват на базата на осигурителния доход в последните 24 месеца, а не както досега 18 месеца. "Кажете ми, каква е логиката да стане 24 месеца?", попита Драгомир Стойнев и посочи, че не майките тежат на системата. 

Депутатите не приеха и две предложения за увеличаване на обезщетенията при безработица. Левите настояха те да бъдат увеличени от 7,20 лева на 12 лева на ден (около 60% от минималната работна заплата), което ще коства около 9 млн. лева. Предложението се отнася до 21 хил. души, които в момента получават минималния размер на обезщетението.

От Реформаторския блок пък предложиха обезщетението да бъде 8 лева на ден, тоест допълнителните разходи за системата ще бъдат 5 млн. лева.

Предложенията не получиха подкрепата на пленарната зала, като срещу тях се обявиха и от ДПС с мотива, че не може да бъдат увеличени средствата само за фонд "Безработица", без да се балансират другите фондове.

"Работодателите ще издържат ли на увеличените осигуровки?", коментира Хасан Адемов.

В пленарната зала не бяха подкрепени и исканията за увеличаването на минималната пенсия през втората половина на годината до 171,38 лева, което според изчисленията на ДПС, ще коства около 39 млн. лева допълнителни разходи. Заложеното в бюджета увеличение е до 161,38 лева.

Димитър Байрактаров направи предложение в пленарната зала за увеличаване на минималната пенсия до 300 лева в периода 1 януари - 30 юни. В бюджета е предложена минималната пенсия да бъде 157,44 лева. От втората половина на годината минималната пенсия да се увеличи с 6 лева, поиска още депутатът от ПФ, аргументирайки своето искане с определения от правителството праг на бедност в страната в размер на 300 лева на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Какъв % от БВП са тези 3.5 миларда трансфер към ДОО за пенсии и къде стоим в редицата от старни в ЕЦ по % от БВП. И за какво ще отидат тези пари?Дали голяма част от тях не са пенсиите на военни, полицаи и другите държавни служители, вече пенсионери, за които държавата и без това си има задължението да им ги плаща? Общи приказки и няколко хвърлени числа, а какво се крие зад всичко разбира се няма да кажат. Какво се чудя - те са най-обикновенни т.а.р.и.к.а.т.и (или ние сме най-обикновенни б.у.д.а.л.и)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Когато държавен орган (нси) казва ,че за физическото оцеляване а нужни 300лв. а 2,5 милиона бълг.граждани взимат под тази сума означава НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТИЦИЯТА и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още