IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагат се 114 млн. лева увеличение на приходите на НОИ

Допускането е на база законовата възможност за преместване на парите за втора пенсия

10:27 | 12.11.15 г.
Залагат се 114 млн. лева увеличение на приходите на НОИ

Общо 114 млн. лева увеличение на приходите на Националния осигурителен институт (НОИ) е заложено за догодина заради възможността за преместване на парите за втора пенсия. Това съобщи управителят на института Бисер Петков при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване в социалната комисия в парламента.

Около 4 хил. категорийни работници вече са прехвърлили парите си от професионален фонд в НОИ. Същото важи и за младите пенсионери от сектор "Сигурност", съобщи БНР.

На пенсионираните военни и полицаи, които са с намален размер на пенсията, законодателят даде право до кроя на 2016 г. да си получат пълната пенсия от НОИ, ако заявят прехвърляне на средствата им от партидите. Този процес вече върви от 15 август и ще продължи и през следващата година, стана ясно от думите на Петков.

Междувременно социалната комисия в парламента отхвърли на първо четене бюджета на НОИ за 2016 г. Очаквано финансовият план получи подкрепа от ГЕРБ. Представителите на БСП и ДПС обаче гласуваха "против", като реагираха остро срещу замразяването на част от социалните плащания, например - на обезщетенията за безработица и за майчинство. От Реформаторския блок също бяха критични. По-голямата част от депутатите гласуваха "въздържал се“.

Догодина, въпреки увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, новите пенсионери се очаква да бъдат с около 8 хил. души повече. От 1 юли 2016 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5 на сто.

Общото нарастване на планираните разходи за пенсии спрямо размера им в тазгодишния бюджет е около 350 млн. лева. Близо 9 млрд. лева само за пенсии залага проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 г. Прогнозният среден размер на пенсиите е 331, 62 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още