IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 9 млрд. лв. за пенсии залага проектът на бюджет на ДОО за 2016 г.

Повече ще са парите за социални плащания, прогнозират се и повече приходи от осигурителни вноски

16:54 | 16.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Близо 9 млрд. лева само за пенсии залага проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 г., което е с около 350 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет. Залагат се по-високи приходи от осигурителни вноски, повече средства за социални плащания, както и повече на брой пенсионери.

Бюджетът на ДОО за 2016 г. надхвърля за първи път психологическата граница от 10 млрд. лв. Това каза социалният министър Ивайло Калфин на брифинг за журналисти при представянето на проектобюджета, който днес се обсъжда в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). 

Управителят на НОИ Бисер Петков представи и конкретните параметри на проектобюджета на ДОО. В основата на проекта е заложен ръст на средногодишния брой осигурени лица – очаква се те да бъдат с 10 хил. лица повече, тоест проектът е разчетен, така че през следващата година ще се осигуряват 2,763 млн. лица. Това е и един от факторите за заложените по-високи приходи от осигурителни вноски. Увеличението на броя на новите пенсионери догодина ще е с еднократен ефект, коментира социалният министър. По думите му реално от 2017 г. пенсионната реформа ще започне да се отразява върху размера на пенсиите и за тях ще се освободи по-голям ресурс.

Бюджетът е разработен и при по-висок среден осигурителен доход за 2016 г. – 755 лева месечно, тоест с 4,6% по-висок от 2015 г. Това е и другият фактор, който допринася за по-високите приходи в проектобюджета.

Догодина се очаква и ръст в средногодишния брой пенсионери. Това нарастване обаче Бисер Петков определи като незначително – с около 8 хил. души, което е под 0,4% от пенсионерите в България, до 2,176 млн. Причините за този ръст са няколко – увеличената възраст за пенсиониране и новият режим, който позволява пенсиониране с намалена пенсия без изпълнен осигурителен стаж.

Приходите и трансферите по консолидирания бюджет на ДОО за догодина възлизат на 10,046 млрд. лева, като от осигурителни вноски ще бъдат събрани 4,69 млрд. лева, от неданъчни приходи – 12 млн. лева. Останалата сума е от трансфери от държавния бюджет, или 5,65 млрд. лева, като те са малко по-високи от тазгодишния размер на трансферите. За догодина от държавния бюджет за бюджета на ДОО за Фонд Пенсии, несвързани с трудова дейност, ще бъдат дадени близо 350 млн. лева.

Другата промяна, която влиза в сила от следващата година, е отпадането на участието на държавата в приходите на ДОО чрез вноска в размер на 12 на сто от осигурителната база. Затова сега в бюджета за догодина тази сума се залага като трансфер за покриване на недостига от средства в размер на 4,719 млрд. лева, но като цяло участието на държавата с трансфер остава на същото ниво от миналата година, поясни Петков.

Разходите по бюджета на ДОО за догодина възлизат на 10,044 млрд. лева, каза още Петков. Основният разход продължава да бъде за пенсии – залага се сумата от 8,742 милиарда лева. Спрямо БВП нивото на тези разходи се запазва на 9,9%, а общо разходите на ДОО за цялата година ще представляват 11,5% от прогнозния БВП на страната.

Вторият по величина разход ще е за социални помощи и обезщетения – 1,223 милиарда лева, като спрямо тазгодишния бюджет нараства с 65 млн. лева. Ще растат разходите за временна неработоспособност, залага се обаче по-ниска сума за обезщетения за безработица – 324,7 млн. лева, заради намаляване на нивото на безработица.

Ръстът на разходите за пенсии е основно заради осъвременяването на пенсиите от 1 юли тази година с 1,9% заради индексацията по швейцарското правило от 1 юли догодина, като процентът ще е 2,5%.

Прогнозният среден размер на пенсията се очаква да е 331,26 лв., което е ръст от 3,5% спрямо очаквания размер за 2015 г. Догодина доходите от пенсии ще имат реално нарастване, защото номиналният ръст изпреварва прогнозната инфлация, отбеляза Петков.

Разходите за службите по социално осигуряване се запазват като миналогодишните – 71 млн. лева.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. през втората година остава на ниво от 340 лева месечно.

За догодина се очаква новоотпуснатите пенсии да са с около 64 хил. повече, каза още Бисер Петков.

Социалният министър Ивайло Калфин отбеляза, че в новия бюджет на ДОО вече се вижда положителният процес на консолидация, тоест след промените по пенсионната система собствените приходи започват да имат все по-голяма роля. Това са първите стъпки за по-самостоятелен бюджет на ДОО, което беше и основна цел на пенсионната реформа, отбеляза Калфин.

Относно промените за в законодателството за семейните помощи социалният министър уточни, че се въвежда общ размер на помощтта за семейство според броя на децата. Калфин е предложил различни варианти за определяне на размера на детските добавки за догодина. Един от вариантите предвижда увеличаване на подоходния критерий над сегашните 350 лева на член от семейството, а друг вариант залага на увеличаването на сумата, която семейството ще получава според броя на децата.

Ивайло Калфин ще наложи средното увеличение на осигурителните прагове със 7,5% и в секторите, за които няма споразумение със социалните партньори, съобщи още той при представянето на проектобюджета на ДОО за 2016 г.

Постигнатите споразумения се отнасят до 48 сектора, а в 37 сектора партньорите не се разбраха и повечето ще бъдат засегнати от административно наложения ръст. Повечето от тях са сектори, в които страните не са се споразумели или изобщо не е имало преговори, най-често, защото няма представителна организация - знак за сериозни проблеми в механизма на определяне на праговете. Единственият сектор, в който няма да се налага увеличение е производството на тютюневи изделия, защото само там от всички 85 икономически дейности има намаляване на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
,,те уж се канеха да отрежат голямат измама с инвалидните пенсии, ама как да го направиш като ДПСто раздава тази малка привелигия на "симпатизантите си"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още