IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападна България отново е най-бедният регион в ЕС

На първо място по покупателна способност е централната западна част на Лондон – 580% от средното за ЕС ниво, показват данни на Евростат

15:49 | 30.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският Северозападен район е с най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европейския съюз (ЕС), измерен в СПС - стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните. Стойността на показателя е 29% от средното за общността. Това показват данни на Евростат за 2015 г., публикувани днес.

След него най-зле по покупателна способност е Майот във Франция (31%), Южният централен район и Северният централен район в България (33%) и Североизточният в Румъния (34%). 

От общо 19 региона с БВП на глава от населението под 50% от средното за ЕС пет са в България, по четири има в Полша и Унгария, три в Румъния, два в Гърция и един във Франция.

Югоизточният и Североизточният район в България имат БВП на глава от населението, измерен по този показател, в размер на 39% от средния за общността.

В Югозападния български район БВП на глава от населението, възлиза на 76% от средния за ЕС.

По покупателна способност на първо място е централната западна част на Лондон – 580% от средното за ЕС. Следват Велико херцогство Люксембург (266%), Хамбург в Германия (206%), Брюксел (205%) и Братислава (188%).

От Евростат обаче посочват, че в някои региони БВП на глава от населението може да бъде значително повлиян от потоците хора, които живеят в предградията и околностите на градовете и от които се придвижват до работните си места.

Нетният приток от пътуващите в тези региони повишава покупателната способност до нива, които не биха били постигнати само на база жител на населеното място.

Данните за регионалния брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС показват общата икономическа активност в даден регион. Те може да се използват, за да се сравни степента на икономическо развитие на регионите и не измерват разполагаемите доходи на домакинствата, уточняват от Европейската статистическа служба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
Как не се досещаме да добавим нов, седми регион - София, отделяйки я от Югозападния? Тя изкривява много реалността. Вижте, че по същата логика европейците са си отделили столиците/големите градове, че дори тях са разделили на региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още