IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападният район запада все повече

Безработицата в региона расте, демографските проблеми се задълбочават, а усвоените европейски средства са в минимален размер

15:39 | 08.04.15 г. 1
Северозападният район запада все повече

Кризата в Северозападния регион се задълбочава, сочи докладът за изпълнението на регионалните планове за развитие на трите най-изостанали региона в страната – Северен централен, Северозападен и Североизточен, в периода 2007 – 2013 година. Документът беше разгледан по време на днешното заседание на правителството, пише пресцентърът на Министерския съвет.

Анализите за Северозападния район показват, че в периода той изостава по всички основни показатели спрямо останалите региони и остава с най-ниското развитие в ЕС. Запазва се негативната тенденция тук да се създават най-нисък брутен вътрешен продукт, задълбочават се демографските проблеми, заетостта намалява, а безработицата продължава да се увеличава.

Регионът е и на последно място по размер на усвоени средства – 7,4% от оперативните програми, съфинансирани от ЕС и Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), показва още докладът.

За сметка на това в Северния централен район се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове. Регионът все така си остава на предпоследното място по развитие в страната. Не се наблюдава осезаем ръст на индустриалното производство, налице е и устойчив дефицит на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност.

Устойчиво расте безработицата. Към края на програмния период обаче се наблюдава увеличаване на икономическата активност на населението. Все пак това не е достатъчно за оттласкване на региона от дъното. „Налице са явни постигнати резултати, но ефектите от тях върху развитието на района са ограничени“, пише в доклада, одобрен от правителството.

По отношение на Североизточния район също има положителна тенденция в последните години. Коефициентът на безработица започва да намалява, но все още е над средното за страната. И тук се задълбочават демографските проблеми, показват данните.

В най-успешна степен са изпълнени целите, насочени към екологизация на средата, устойчиво градско развитие и подобряването на социалната и образователната инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
... има и по-нататък. Как може един икономически район, който има транс-континентална плавателна река и атомта централа да е най-западналата част от континента? Защо пристанищата прогресивно западат и се самосрутват, а ж.п. линиите и гарите се разфасоват системно от мангализирани вандали ... с бивши милиционерски шапки? Какъв е трудовият произход и квалификация на тотално уядените безскрупулни едри земевладелци от региона, и какво са работели преди да станат такива мега-богаташи? Кой кого е тормозел и защо, кой кого е клеветел и кой как и от какво и при какви обстоятелства се е споминал от системен тормоз. Това трябва да се направи, а не някакви дураколози да ми обясняват по телевизията как трябвало да се поднови най-високоскоростно обдухването на интересите на руската мафия в BG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: СЗР запада все повечеНа този икономически район не трябва да се правят икономически анализи, а да се направи едно криминологично разследване -от 90-те год. до наши дни.Така напр. защо в този район има най-едрите земевладелци ...които сеят като за световно ГМО пшеница с терминиран копирайтски зародиш? ..и откога мутри се сдобиха с авторски права върху семената? Как може да е най-западнал един район, който има най-хубавата почва в света -чернозем; най-хубавия климат в света -умерено-континентален; води и развита система за мелеорация ...на служителите от която не са плащани заплати месеци наред. Защо районът се занимава някакви мутрафони да отглеждат ГМО-зърно, а не се занимава със зеленчуко-производство напр., което е 20 пъти по-доходно. Кой е организирал и защо *** тумби, които шетаха из градини и бостани и е'аха майката на нещата за десетилетия наред? Кой е организирал скрито разкулачване на дребни собственици и стрита комасация на земята ...и в полза на кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Всъщност, става въпрос за Княжество България. Тъжна работа, сякаш Берлинският договор оживява в обратен хронологичен ред. Има ли конспирация? Не, просто Сорос движи напред-назад едни хедж фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още