IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападният регион с предимство по първата мярка от ОП Конкурентоспособност

Прозрачни правила по оценка на проектите обеща Божидар Лукарски

15:14 | 06.04.15 г.
Северозападният регион с предимство по първата мярка от ОП Конкурентоспособност

Северозападният регион в България, един от най-бедните в Европа, ще има предимство при разпределяне на парите по първата мярка на ОП "Иновации и конкурентоспособност", която ще стартира до края на април. Това става ясно от насоките за оценка на проектите по мярката "Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия". 

Насоките бяха официално представени днес от икономическия министър Божидар Лукарски. Той обеща, че ще има прозрачни правила при разпределянето на парите по схемата. 

„Това е първата процедура по оперативна програма, която стартира прозрачно, чрез публично обсъждане“, допълни той, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Общият размер на финансовата помощ по тази схема е 150 млн. евро. Максималният размер на безвъзмездно отпусканите средства е между 35% и 70% от стойността на проекта.

От публикуваните от икономическото министерство насоки става ясно, че е изпълнена заявката за бонус за бизнеса от Северозападния регион. Проектите на малките и средните предприятия в региона ще имат предимство и ще получават пет допълнителни точки при оценяването.

Предвиден е и бонус за всички предприятия, които са включили дейности за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.

Размерът на безвъзмездната помощ ще зависи от категорията на фирмата и региона, става ясно още от насоките.

Компании от Югозападния регион, тоест от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град ще получат най-нисък процент на безвъзмездна помощ – до 35% за средни и до 45% за микро- и малки предприятия. За бизнеса в останалите райони на страната финансирането ще бъде до 60% за средни и до 70% за микро- и малки предприятия.

За първи път по процедурата е предвидено и изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още