IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите, събирани от пенсионните фондове, намаляват от догодина

Дружествата ще разполагат с 12 месеца след влизането на промените в Кодекса за социално осигуряване в сила, за да изпълнят новите изисквания за свързаните лица

19:55 | 22.07.15 г. 4
Таксите, събирани от пенсионните фондове, намаляват от догодина

Таксите и удръжките, събирани от пенсионноосигурителните дружества за обслужването на партидите на осигурените лица, се намаляват. Това приеха депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика, които приключиха днес с гласуването на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

При приключването на гласуването министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин посочи, че има принципното обещание на председателя на Народното събрание Цецка Цачева Кодексът да бъде приет до края на тази парламентарна сесия. Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов допълни, че най-вероятно КСО ще се гледа в пленарна зала на извънредно заседание в понеделник следващата седмица.

Депутатите гласуваха още да отпадне таксата, която осигурените лица плащат, за да прехвърлят партидите си в друг пенсионен фонд в страната. Гласувана беше и дефиниция за „свързани лица”, заради което на пенсионните дружества се дава гратисен период от 12 месеца след влизането на поправките в сила да изпълнят новите изисквания.

Регламентира се и редът за прехвърляне на партиди на осигурени лица от Сребърния фонд обратно към фондовете.

Без такса за прехвърляне между фондовете

Поправките предвиждат осигурените лица да не плащат такса, когато прехвърлят партидата си между пенсионните фондове в страната. Това става възможно, след като народните представители приеха предложение на група депутати, водена от Настимир Ананиев. Осигурените лица ще дължат единствено такса от 10 лв., когато прехвърлят индивидуална партида от България в друг пенсионен фонд от Европейския съюз (ЕС).

Предложението на Ананиев мина в комисията въпреки възраженията на Ася Гонева от КНСБ. Гонева посочи, че таксата за прехвърляне на партидите между фондовете е била приета, за да дестимулира „обикалянето” от фонд във фонд и злоупотребите заради конкуренцията между дружествата.

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов обаче припомни, че прехвърлянето на партидите от един в друг фонд става с нотариална заверка на подписа на осигуреното лице, която се запазва, и желаещите да си сменят пенсионния фонд ще продължат да покриват този разход.

Фондовете се задължават също така да отчитат доходност всяко тримесечие, а не както досега – веднъж годишно.

Такси и удръжки

Комисията прие предложението на Корнелия Нинова от БСП, която оглавяваше временната комисия за проучване на дейността на пенсионните фондове, и група депутати таксите и удръжките, които се събират от пенсионните дружества, да започнат да намаляват от 2016 г.

Догодина удръжката от всяка осигурителна вноска се предвижда да бъде 4%, през 2017 г. да намалее до 3,75%, а през 2018 г. – до 3,5%. Инвестиционната такса, която се начислява на базата на нетните активи на дружествата, ще бъде 0,75% от догодина, като ще намалее до 0,6% през 2017 г. и до 0,5% през 2018 г.

По време на дебатите депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров изрази опасенията си, че с намаляването на таксите от пенсионните фондове се отнемат средства, заради което има опасност от фалит на дружества. Той подчерта, че таксите, които събират дружествата в ЕС, действително са по-ниски, но пък се начисляват върху по-голяма база.

Нинова обаче припомни, че вече е постигната договорка със съгласието на фондовете и на КФН таксите да бъдат намалени, а предложението е базирано на актюерските разчети, които са били предоставени на временната парламентарна комисия, която разследваше дейността на пенсионните фондове.

Инвестициите в свързани лица

Оживен дебат предизвикаха предложенията на Байрактаров и група депутати за инвестициите на пенсионните фондове в свързани лица, както и предложенията му за дефиниция за понятието „свързани лица” и други понятия. Депутатът настояваше и за въвеждането на твърдо ограничение за инвестиции във финансови инструменти, издадени от дружества в една група, което да се определи като процент от активите на фонда.

Според него текстовете му запълват слабости в законодателството, които са посочени и от Европейската комисия, и от Световната банка. Нинова обаче отказа да ги подкрепи с мотива, че такива текстове ще бъдат приети с големия пакет промени, подготвяни от КФН.

Джалъзов също призова „нещата да се гледат в комплект” и поправките да се коментират цялостно, за да не се наложи скоро след това да се правят нови законодателни промени.

Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, подкрепи зам.-председателя на КФН, но посочи, че текстовете на Димитър Байрактаров трябва да бъдат разгледани, когато се дискутира вторият пакет промени в Кодекса.

Депутатите обаче приеха предложенията на Байрактаров за дефинициите за „свързани лица”, като ги обединиха с подобни предложения на Корнелия Нинова и група депутати. Предложенията му за дефиниция на „предприятие майка”, „дъщерно дружество”, „група дружества”, „участие”  и т.н. не бяха приети с мотива, че противоречат на Търговския закон.

Заради гласуваните дефиниции комисията реши да се запише и преходен период от 12 месеца, в които фондовете да изпълнят новите изисквания. Предложението за преходния период дойде от Джалъзов, който обясни, че ако не се заложи такъв, ще настъпи масова разпродажба на акции на фондовата борса, от което ще пострадат всички инвеститори.

Прехвърлянето на партиди от Сребърния фонд

Трансферирането на средства от Сребърния фонд към пенсионните фондове ще се извършва от сметката на фонда чрез централния бюджет и от съответните сметки на Националния осигурителен институт и на Националната агенция за приходите, записаха депутатите.

Не се допуска директно трансфериране на средства от фонда към сметки на държавното обществено осигуряване, както и директни разплащания от сметки на фонда за разходи на държавното обществено осигуряване и възстановяване на прехвърлени средства.

Средствата във Сребърния фонд ще могат освен в депозити, да се влагат и в „други сметки”, като се предвижда да се използват единствено за инвестиране с цел извличане на доходност и трансфериране на средства за бюджета на държавното обществено осигуряване за покриване на разходи за пенсии на фонд „Пенсии“, както и да възстановяване на прехвърлени средства от пенсионните фондове.

Припомняме, че още миналата година беше прието да се даде възможност всички осигурени лица да прехвърлят партидите си от фондовете в държавното обществено осигуряване. В последствие финансовото министерство реши вместо в общественото осигуряване средствата да могат да се прехвърлят в Сребърния фонд.

Други поправки в Кодекса за социално осигуряване

Всички осигурени лица, които започват да се осигуряват за пенсия след приемането на законопроекта, ще могат да избират пенсионния си фонд в срок от три месеца след възникването на правоотношението. Ако не направят избор, те ще бъдат разпределяни служебно по ред, определен от Националната агенция за приходите.

От следващата година осигурените лица в професионален пенсионен фонд ще придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране при не по-малко от 10 години осигурителен стаж след 31 декември 1999 г. при условията на първа категория труд и при достигането на възраст 10 години преди възраст за пенсиониране при най-масовата трета категория труд.

За лицата, които упражняват втора категория труд, ще се изисква по-малко от 15 години осигурителен стаж след 31 декември 1999 г. и достигането на възраст, която е с 5 години по-ниска от нормалната възраст за пенсиониране.

Пенсиите за осигурителен стаж и възраст на лицата, осигуряването на които е прекратено след придобиване на правото на пенсия, но не по-късно от 31 декември 2014 г., се отпускат от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от тази дата. Ако заявлението е подадено след изтичане на 6-месечния срок от прекратяване на осигуряването, пенсиите се отпускат от датата на подаване на заявлението.

Работещите в силовите ведомства, имащи необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират без да се изисква освобождаване от служба, съответно – уволнение или прекратяване на правоотношението. Военните освен това, които са придобили право на пенсия заради достигнат трудов стаж до края на годината, ще могат да се пенсионират до края на 2018 г. без оглед на възрастта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 8
slavkovrr
преди 8 години
Абе ти да не си някакъв *** ***, където пишеш все едни и същи глупости във всички статии ! Ти направо спамиш бе ! Това направо си е кретенска работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 9
RedBot
преди 8 години
белким надскочат инфлацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 9
khao
преди 8 години
Танасееее, неграмотнико... това че ти сега си го осъзнал, не значи че много хора не го знаят (за сегашната финансова система)..... но хората също знаят че към този момент по добър вариант не е измислен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
Още не може да се осъзнае ,че за сегашната финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Става въпрос за системна криза тоест трябва да се реформира системата и се радвам ,че проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН го осъзнава - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsНобеловият лауреат за икономика проф.Робърт Шилер обяснява за акциите(коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още