IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните са изразходили близо 200 хил. лв. заради наводненията

Разходите на Министерствотото на отбраната са основно за гориво и храна

17:18 | 16.09.14 г.
Военните са изразходили близо 200 хил. лв. заради наводненията

Министерствотото на отбраната е изразходвало близо 200 хил. лв. за оказаната помощ при наводненията във Варна, Добрич и Мизия. Това заяви пред „Фокус” комодор Кирил Михайлов, директор на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната. 

В този разчет не са включени разходите за осигуряване на топла храна на населението чрез изградените походни кухни, които се остойностяват в момента.

Разходите на военните са основно за гориво и храна. След като операциите приключат, командирите на военни формирования изготвят и представят в Министерството на отбраната документите, доказващи извършените разходи.

Данните се обобщават и изпращат за възстановяване в Междуведомствената комисия за подпомагане към Министерския съвет.

За последните две години 100% от средствата, изразходвани при такива операции, са възстановени. През 2012 г. и 2013 г. те са съответно 1,6 млн. и 532 хил. лв., обясни комодор Михайлов.

Част от разходите при бедствени ситуации са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната и не се възстановяват. Това са средствата за обучение на състава на модулните формирования, за поддръжка и резервни части на техниката, както и за специфичната екипировка при различните видове бедствия – пожари, наводнения, промишлени аварии, земетресения.

Значителен финансов ресурс отнема аварийно-спасителното имущество за вертолетите, както и необходимите спасителни лодки, спасителни жилетки, бутилки за дишане под вода, допълни Михайлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още