IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане на прогресивното облагане - предизборен PR трик и стъпка назад

Икономисти се опасяват, че ще се върнем към старите практики за укриване на доходи

12:11 | 23.04.15 г. 31
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

БСП отново ще предложи идеята си за връщането на прогресивното подоходно облагане на доходите на физическите лица. Целта е хората с ниски доходи (до 3,6 хил. или 4 хил. лева годишно) да не бъдат облагани, а доходите над 10 хил. лева да бъдат облагани с около 30% данък общ доход (ДОД). 

Изчисленията на червените са, че стъпката ще увеличи приходите в хазната с 500 млн. лева. От управляващите пък са категорични, че мярката реално ще намали приходите, защото хората ще търсят начин да укриват доходите си. 

Екипът ни се допита до икономисти дали този ход е разумен и ето какво споделиха те:

К. Стайков: Плоският данък беше въведен заради множеството схеми за избягване на плащането на данъци

Чисто практически връщането на прогресивното подоходно облагане е лоша идея, смята икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. „Въвеждането на плоския данък в страната беше продиктувано от слабата работа на институциите и множество схеми за избягване на плащането на данъци и осигуровки“, допълни той.

За него увеличаването на данъчната тежест се предлага в момент, в който пазарът на труда все още се възстановява, а инвестициите продължат да са на сравнително ниски нива.

„Това е като да се чудите как да се даде тласък на икономиката и в същото време да ѝ слагате допълнителни тежести“, посочи икономистът.

Според него увеличаването на данъците за хората с високи доходи ще е стъпка назад и ще се върнем към старите практики за укриване на доходи. Стайков припомни, че увеличението на минималните осигурителни доходи за самоосигурените лица през 2011 година е довело до по-малко събрани приходи от очакваните.

„Същото стана и с въвеждането на данък върху застрахователните премии и лихвите по срочни депозити“, обясни още експертът.

„Не мисля, че по света има институция, която да те накара да си плащаш данъците, хората го правят, защото го искат“, категоричен е Калоян Стайков. Той посочи, че у нас е трудно да накараш някой да иска да си плаща данъци или осигуровки на фона на раздутата администрация, неефективното управление на държавната собственост, множеството държавни субсидии за частния сектор и т.н.

„Докато хората не виждат смисъл да плащат тези данъци, не мисля, че има механизъм, който да ги накара да го правят - винаги ще се намери начин да ги избегнат“, уточни той. 

Кръстьо Петков: Моментът е подходящ за предизборна пропаганда, а не за промени в данъчната политика

„Няма логика ръководството на БСП, което е било „за“ въвеждането на плосък данък без необлагаем минимум преди години, шест месеца след парламентарните избори да се сети, че трябва да се върне към прогресивния данък“, заяви икономистът проф. Кръстьо Петков по повод идеята на БСП.

Трябва ли България да премахне плоския данък, както предлага БСП?

Да, за да събере държавата повече пари в бюджета
Не, защото данъците трябва да останат ниски
Нямам мнение
Общо 2354 гласа

Според него разчетите на социалистите, че ще се повиши доверието в тях, точно заради това предложение, са погрешни.

Икономистът поясни, че последователно е бил един от най-острите критици на плоския данък в сегашния му вариант – без необлагаем минимум и ставка от 10%, но по думите му връщането към прогресивна скала трябва да стане при добра подготовка, а не „от днес за утре“.

Експертите в диалог с гражданското общество трябва да предлагат промени в данъчното законодателство, а не политиците, заяви проф. Кръстьо Петков.

„В БСП няма много специалисти по тази материя, с едно – две изключения“, каза той. Икономистът предложи да започне публичен дебат по темата.

Георги Стоев: Изчислението за влизане в бюджета на още 500 млн. лв. годишно е доста смела сметка

"В случая може би става дума за някакъв предизборен PR трик, просто за говорене, за да се вдига рейтингът пред техни хардкор избиратели. Всеки коментар, независимо дали става дума за положителен или за отрицателен, легитимира БСП като нещо смислено", коментира Георги Стоев от Industry Watch.

Според него предложението и изчислението за влизане в бюджета на още 500 млн. лв. годишно е доста смела сметка.

"Те трябва да обяснят точно от кои подоходни групи ще дойдат тези пари. Ако смятат, че програмистите, например, ще започнат да плащат повече пари, а няма да си преместят виртуално офисите в други юрисдикции с по-ниски данъчни ставки, трябва ясно и категорично да ни убедят в това", посочи Стоев.

По думите му трябва да се види дали се цели фискален ефект, или по-скоро постигането на социална справедливост. Дори да не им се сбъднат прогнозите по отношение на фиска, в крайна сметка ако по-високодоходните хора плащат по-висок данък, а по-нискодоходните – по-нисък, това също е аргумент пред техните избиратели – социална справедливост, аргументира се експертът.

"Това е чисто политическият ми коментар, тъй като това е политическо изказване. Ако целта е да покажат, че тяхната платформа е по-справедлива от алтернативните платформи, това няма общо с фиска. Но със сигурност има ефекти, които трябва да се вземат предвид – това са например инвестиционните планове на компаниите. Ако има техни избиратели, които ще загубят своето работно място, или такива, които няма да намерят работно място в дадени населени места, това трябва да им се обясни много ясно. Именно промяната на данъчното законодателство може да доведе до това и със социални мотиви да постигнем антисоциален ефект", допълни Стоев.

Според него въпросът дали такъв вид данъци е добър за икономиката като цяло, касае различни групи хора. За една много динамична част от обществото, каквато е IT индустрията и аутсорсинг индустрията, прогресивното облагане ще означава шок. И много мениджъри ще започнат да мислят за пренасочване на бизнеса си в тази индустрия, която не е никак маловажна, смята той.

"Странно е говоренето от редиците на БСП, че ниските данъци не помагат на инвестиционната активност. Нима високите данъци помагат? Нима наистина високите данъци са помогнали някъде? Според БСП трябва да се облагат силно печалбите и доходите, за да се раздават тези пари на хората, за да се засили потреблението. Как обаче може да имаме потребление, без да имаме доходи – как да харчим пари, без да сме ги изкарали?", попита Стоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Цитирам проф.д.ик.н. Боян Дуранкев и проф.д.ик.н. Иван Ангелов и нобелисти по икономика за да се схване същността - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Става въпрос за умишлени действия но в основата на всичко стои ционизма или просто сребролюбие или психопатии или от всичко по малко като се използва неукоста(99% от хората са неуки) ,и затова пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099За обща култура е хубаво да се знаят основните неща и защо шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се чете и професор доктор на икономическите науки Иван Ангелов обяснява подробно всичко - ''Поради ограничените финансови възможности за доставка на западна и особено на американска литература, голяма част от техните изводи станаха известни у нас едва през втората половина на 90те години с появата на интернет. Тогава научих, че Дж. Стиглиц определя като един от фундаменталните пороци на прехода confusing ends with means of economic policy. На български - подмяна на цели и средства на икономическата политика, което аз използвах многократно в мои статии и изказвания през предходните години. Тогава разбрах, че съм достигал по свой път до същите най-важни изводи по трансформацията в България и Източна Европа до които са достигнали по това време най-видни световни учени лауреати на Нобелова награда по икономика'' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm Иска четене и мислене - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ядосвам се защото някакви драскачи и измислени икономисти говорят колкото за да не заспят Когато се говори се дава пример как е в ЕС Данъчната тежест според Евростат в ЕС е средно 48% а у нас е 38%Казано просто искам да се вземат средните стойности да се приложат у нас ''Проф.д.ик.н. Иван Ангелов - ''Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е близо 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица близо 4 пъти'' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm - Светът вече се отказва от така наречения Вашингтонски консенсус и възприема постепенно модерното кейнсианство. Тази потребност обосновах в мой доклад на научна конференция на 8 октомври 1999 г. в Икономическия институт на БАН....Българската общественост (а и не само тя) беше заблуждавана дълги години, че Адам Смит е бил за пълно отстраняване на държавата от участие в управлението на икономиката и за предоставянето му изцяло на пазара....''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 27При всички положение богатите трябва да се уважават защото плащат повече данъци но размера на данъците трябва да се решава с РЕФЕРЕНДУМ Трябва референдуми за здравната ,пенсионна и данъчна системи тоест за основни политики на държавата след като се обясни всичко ''така ,че и баба ми да разбере'' е казал Айнщайн ,и съм записал основното за икономиката - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797От юридическа гледна точка в здравеопазването и пенсионната система става въпрос за нарушение на Конституцията и геноцид - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 Референдум и за TTIP защото е нарушаване на международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519За обща култура е хубаво да се знаят основните неща и защо шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Референдум и за TTIP защото е нарушаване на международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519За обща култура е хубаво да се знаят основните неща и защо шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Данъчната тежест според Евростат в ЕС е средно 48% а у нас е 38% Казано просто искам да се вземат средните стойности да се приложат у нас Проф.д-р Иван Ангелов го казва добре - '' ''Разликата във БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост........В някои от страните членки е както следва: Словения 59,7%, Финландия 57,8%, Франция 57,1%, Дания 56,7%, Белгия 54,4%, Швеция 53,3%, Австрия 50,9%, Италия 50,5%, Португалия 50,1% и т.н. '' - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaОще за икономиката - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
Pazar
преди 8 години
Обществото трябва да признава, че този който изкарва повече е по-кадърен от този който изкарва по-малко. Че този който плаща по-високи данъци, не е длъжен да го прави за да има справедливост, а го прави защото е по-кадърен и е достатъчно почтен да го прави. Такива хора трябва да имат и правото да посочват какво да се прави с парите от техните данъци - култура, спорт, околна среда, здравеопазване и всички тези които по една или друга причина не могат да изкарват като тях и да плащат такива данъци, трябва образни казано, не буквално - да им целуват ръка, а не да ги заклеймяват, че са чорбаджии-изедници и експлоататори....Хората са различни, здравето, възможностите и шанса им са различни, приходите им са различни. Може да очакваме, че и приноса им към Обществото (в номинално изражение!!) трябва да е различен. Но трябва да има признание за това, а не изземване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Pazar
преди 8 години
Ако говорим за справедливост на данъчната система:1. И ако приемем, че Общественият и Държавният интерес имат приоритет над личния, би трябвало от всеки да се взема по-равно в номинал, например по 50 лв месечно, както е посочено по-долу.2. Ако приемем, че е справедливо всеки да носи еднаква тежест в полза на Обществото и Държавата, то трябва да се взема еднакъв процент от доходите - напр. 10 %, или колкото трябва от други критерии.3. Ако приемем, че ще вземаме от когото можем и от където намерим, вероятно трябва да се изземва всичко от всички, които имат нещо повече от определен "таван". Горе -долу това беше при "социализъма". Нали се досещаме всички, че при тази система в крайна сметка се получава "я ги лажем, че работам, они ме лажат, че ми плащат..."За да проработи система в която едни плащат повече от други, защото могат, трябва да се смени чипа на народа и на обществото като цяло, плащането на данъци трябва да стане и въпрос на чест. Но за да стане така - виж по-горе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
Pazar
преди 8 години
Не сравнявайте круши с домати! Посочената таблица показва ППС и то при основа 1990 год. а търсите паралел с номинални МРЗ и то за 2015 год, което е и извън показаното в таблицата. Защо не сравнявате с ППС на МРЗ?Освен това - тази таблица показва ППС на БВП на един зает, а не БВП на човек от населението!! Има голяма разлика, особено в страни със мноого пенсионери, емигрирали млади и огромна безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
SA
преди 8 години
10к годишно, моля ти се, бил висок доход. Като му вземеш 30% данък и още 30% осигуровки се получава 4900 нето. Като го разделиш на 12 и се получава малко над 400 лева месечно. Еб*** високия доход.Първо да се постараят да съберат тия 10% и като преборят сивата икономика, тогава да погледнат към повишаване на данъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 8
serafima
преди 8 години
Тази тема у нас е силно политизирана и излязла от експертно ниво. Някои, нарекли се експерти и принадлежащи към кохортата на *** неистово защитават плоския данък. Станишев взе, че им се върза, което и Иван Костов не направи. Няма да се обосновавам колко абсурдно стои той в нашата действителност. И много други абсурдни неща не мога да оборя, но управляващите ни водят от застоя, в който сме сега към разрухата. Важното е емисарите отвъд кеана да ни потупват по рамото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още