IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане на прогресивното облагане - предизборен PR трик и стъпка назад

Икономисти се опасяват, че ще се върнем към старите практики за укриване на доходи

12:11 | 23.04.15 г. 31
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

БСП отново ще предложи идеята си за връщането на прогресивното подоходно облагане на доходите на физическите лица. Целта е хората с ниски доходи (до 3,6 хил. или 4 хил. лева годишно) да не бъдат облагани, а доходите над 10 хил. лева да бъдат облагани с около 30% данък общ доход (ДОД). 

Изчисленията на червените са, че стъпката ще увеличи приходите в хазната с 500 млн. лева. От управляващите пък са категорични, че мярката реално ще намали приходите, защото хората ще търсят начин да укриват доходите си. 

Екипът ни се допита до икономисти дали този ход е разумен и ето какво споделиха те:

К. Стайков: Плоският данък беше въведен заради множеството схеми за избягване на плащането на данъци

Чисто практически връщането на прогресивното подоходно облагане е лоша идея, смята икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. „Въвеждането на плоския данък в страната беше продиктувано от слабата работа на институциите и множество схеми за избягване на плащането на данъци и осигуровки“, допълни той.

За него увеличаването на данъчната тежест се предлага в момент, в който пазарът на труда все още се възстановява, а инвестициите продължат да са на сравнително ниски нива.

„Това е като да се чудите как да се даде тласък на икономиката и в същото време да ѝ слагате допълнителни тежести“, посочи икономистът.

Според него увеличаването на данъците за хората с високи доходи ще е стъпка назад и ще се върнем към старите практики за укриване на доходи. Стайков припомни, че увеличението на минималните осигурителни доходи за самоосигурените лица през 2011 година е довело до по-малко събрани приходи от очакваните.

„Същото стана и с въвеждането на данък върху застрахователните премии и лихвите по срочни депозити“, обясни още експертът.

„Не мисля, че по света има институция, която да те накара да си плащаш данъците, хората го правят, защото го искат“, категоричен е Калоян Стайков. Той посочи, че у нас е трудно да накараш някой да иска да си плаща данъци или осигуровки на фона на раздутата администрация, неефективното управление на държавната собственост, множеството държавни субсидии за частния сектор и т.н.

„Докато хората не виждат смисъл да плащат тези данъци, не мисля, че има механизъм, който да ги накара да го правят - винаги ще се намери начин да ги избегнат“, уточни той. 

Кръстьо Петков: Моментът е подходящ за предизборна пропаганда, а не за промени в данъчната политика

„Няма логика ръководството на БСП, което е било „за“ въвеждането на плосък данък без необлагаем минимум преди години, шест месеца след парламентарните избори да се сети, че трябва да се върне към прогресивния данък“, заяви икономистът проф. Кръстьо Петков по повод идеята на БСП.

Трябва ли България да премахне плоския данък, както предлага БСП?

Да, за да събере държавата повече пари в бюджета
Не, защото данъците трябва да останат ниски
Нямам мнение
Общо 2355 гласа

Според него разчетите на социалистите, че ще се повиши доверието в тях, точно заради това предложение, са погрешни.

Икономистът поясни, че последователно е бил един от най-острите критици на плоския данък в сегашния му вариант – без необлагаем минимум и ставка от 10%, но по думите му връщането към прогресивна скала трябва да стане при добра подготовка, а не „от днес за утре“.

Експертите в диалог с гражданското общество трябва да предлагат промени в данъчното законодателство, а не политиците, заяви проф. Кръстьо Петков.

„В БСП няма много специалисти по тази материя, с едно – две изключения“, каза той. Икономистът предложи да започне публичен дебат по темата.

Георги Стоев: Изчислението за влизане в бюджета на още 500 млн. лв. годишно е доста смела сметка

"В случая може би става дума за някакъв предизборен PR трик, просто за говорене, за да се вдига рейтингът пред техни хардкор избиратели. Всеки коментар, независимо дали става дума за положителен или за отрицателен, легитимира БСП като нещо смислено", коментира Георги Стоев от Industry Watch.

Според него предложението и изчислението за влизане в бюджета на още 500 млн. лв. годишно е доста смела сметка.

"Те трябва да обяснят точно от кои подоходни групи ще дойдат тези пари. Ако смятат, че програмистите, например, ще започнат да плащат повече пари, а няма да си преместят виртуално офисите в други юрисдикции с по-ниски данъчни ставки, трябва ясно и категорично да ни убедят в това", посочи Стоев.

По думите му трябва да се види дали се цели фискален ефект, или по-скоро постигането на социална справедливост. Дори да не им се сбъднат прогнозите по отношение на фиска, в крайна сметка ако по-високодоходните хора плащат по-висок данък, а по-нискодоходните – по-нисък, това също е аргумент пред техните избиратели – социална справедливост, аргументира се експертът.

"Това е чисто политическият ми коментар, тъй като това е политическо изказване. Ако целта е да покажат, че тяхната платформа е по-справедлива от алтернативните платформи, това няма общо с фиска. Но със сигурност има ефекти, които трябва да се вземат предвид – това са например инвестиционните планове на компаниите. Ако има техни избиратели, които ще загубят своето работно място, или такива, които няма да намерят работно място в дадени населени места, това трябва да им се обясни много ясно. Именно промяната на данъчното законодателство може да доведе до това и със социални мотиви да постигнем антисоциален ефект", допълни Стоев.

Според него въпросът дали такъв вид данъци е добър за икономиката като цяло, касае различни групи хора. За една много динамична част от обществото, каквато е IT индустрията и аутсорсинг индустрията, прогресивното облагане ще означава шок. И много мениджъри ще започнат да мислят за пренасочване на бизнеса си в тази индустрия, която не е никак маловажна, смята той.

"Странно е говоренето от редиците на БСП, че ниските данъци не помагат на инвестиционната активност. Нима високите данъци помагат? Нима наистина високите данъци са помогнали някъде? Според БСП трябва да се облагат силно печалбите и доходите, за да се раздават тези пари на хората, за да се засили потреблението. Как обаче може да имаме потребление, без да имаме доходи – как да харчим пари, без да сме ги изкарали?", попита Стоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 9 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Сблъсък между една група, която иска с държавни пари да си купува избиратели и затова иска повече пари в бюджета, и друга група, която защитава частния и корпоративен интерес. Истината е, че западните държави с високи ставки и пропорционално облагане, първо са забогатели, а после са започнали да товарят населението с данъци.Пак ще кажа, че за държави като нашата, най-подходящи са целевите данъци. За каквото внасяш, тези услуги получаваш от общините и държавата. То в крайна сметка така или иначе общините и държавата абдикират от едни задължения, за да изпълняват други при недостиг на средства, но поне да се знае кой плаща и за какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 9 години
В България няма плосък ДОД а пропорционален с единна ставка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 6
kane
преди 9 години
Браво Атанасио,За мен обяснението което търсиш е в това, че българите са ограничени в разбиранията си. А разбиранията им са повърхностни. И обичат фашизма. А фашистите търсят ***, за да правят пари на техен гръб. И са подчинили българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Гледам ,че разбирате от икономика и затова някой да обясни тази графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseв която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти (от 2015год. мин.заплата в Германия е 8,50евро) - http://de.statista.com/statistik/daten/studie/37401/umfrage/gesetzliche-mindestloehne-in-der-eu/ ,а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България проф.д.ик.н. Иван Ангелов го казва добре - Разликата във БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) Обяснете ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 9 години
Говори се факти и цифри 'Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП) и Института за икономически изследвания при БАН - http://***.bas.bg/академични-новини/събития/7343-кръгла-маса-методология-за-анализ-на-риска-от-данъчни-измами-и-данъчно-укриване Естествено малко повече са от 4 милиарда 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО повече тук - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939Просто СЕ криминализира сенчестата икономика - ако не издаваш кас.бележка или укриваш осигуровки в затвора като държавата раздава кас.апарати безплатно.Естествено спиране кражбите през бюджета и накрая семейно прогресивно облагане като Франция и т.н. в коментар 1 и специално 8 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Евростат - данъчната тежест средно за 28-те е 48% и нас е 38% Трябва да е говори с цифри и графики ,таблици проф.д.ик.н. Иван Ангелов го казва добре ''Разликата във БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост. За обща култура трябва да се знае как е в другите държави : Словения 59,7%, Финландия 57,8%, Франция 57,1%, Дания 56,7%, Белгия 54,4%, Швеция 53,3%, Австрия 50,9%, Италия 50,5%, Португалия 50,1% и т.н. Описал съм основното в коментар 1 и специално 8 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за обществено полезни неща и за безработица до 2-3% - ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
diasnoto
преди 9 години
Тези малки, сладки Робин Худовци пак искат да пипат там, където идеологически им е най-тъмна Индията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
Tyrista.
преди 9 години
Единственото нещо, което комунистите знаят за парите е, че трябва да ги вземат от другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 4
Tyrista.
преди 9 години
Единственото нещо, което комунистите знаят за парите е, че трябва да ги вземат от другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 3
data
преди 9 години
Голяма част от хората с "ниски" доходи получават пари "под масата" така че те са се облекчили достатъчно . Истината е проста - БСП иска да обложи допълнително средната класа . Ако обаче вдигнат все пак подоходния данък голяма част от по високо платените служители ще се регистрират като оод-та и ще издават фактури за извършените от тях дейности и ефекта за бюджета ще е нулев . Освен разбира се ако не вдигнат и корпоративните данъци - това също ще е в стила на БСП . Въобще претоплянето на темата е малоумно и повърхностно точно в стила на комунисто-капиталистите от Позитано 20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още