IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене в Европа засегна тримесечния финансов резултат на Heineken

Печалбата на холандската пивоварна спадна до 460 млн. евро в периода юли-септември

16:13 | 22.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Холандският пивовар Heineken NV съобщи, че печалбата му за третото тримесечие е отстъпила спрямо година по-рано на фона на по-ниските приходи и спада в търгуваните обеми, предава RTT News.

Според отчета на компанията ръстът на продажбите в развиващите се пазари е бил компенсиран от по-слабото търсене в Европа, засегнато от лошото време през традиционно силните за продажбите месеци. Въпреки това компанията потвърди прогнозата си за цялата 2014 г.

Heineken заяви, че тримесечната ѝ печалба е спаднала до 460 млн. евро в периода юли-септември спрямо 483 млн. евро преди година.

Постъпленията на групата са отстъпили с 1,7% до 5,58 млрд. евро от 5,67 млрд. евро през миналата година, а търгуваните обеми са се понижили с 0,2 на сто. Общите приходи на групата се придвижиха нагоре с 0,7%, докато постъпленията на хектолитър – специална мярка за измерване на търговията при пивоварите, са нараснали с 0,9% спрямо миналата година.

Консолидираните приходи са се понижили с 1,5 на сто до 5,10 млрд. евро, което включва отрицателно въздействие от продажбата на дела на група във финландското дружество Hartwall.

Консолидираните постъпления включват също така неблагоприятното въздействие от чуждестранните валутни изменения с ръст от 0,5 на сто. Приходите на цялата група пък са нараснали с 0,2 на сто.

От холандската компания се похвалиха, че търсенето на специалния им бранд Heineken Premium е нараснало с 3%, с ръст във всички региони. Марката е продължила да бъде особено популярна в пазари като Китай, Бразилия, Мексико, Тайван, Русия, Канада и Великобритания.

Фирмата продължава да очаква маржа на печалбата ѝ за цялата година да се разшири с около 40 базисни пункта спрямо година по-рано.

В следобедните часове в сряда акциите на дружеството поевтиняват с 1,51% до 57,28 евро за брой.

Припомняме, че в началото на октомври холандската пивоварна придоби едноличен контрол върху "Загорка". Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде одобрението си за осъществяването на сделка, по силата на която Heineken вече ще държи дял от 98,86% от капитала на българската компания. Останалата част от капитала остава в ръцете на физически и юридически лица

Договорът за покупката на капитала беше сключен още в края на август, но заради очакваното въздействие върху пазара той трябваше да получи одобрението на регулаторните органи в страната. Анализът на КЗК показа, че сделката няма да наруши конкуренцията на пазара в България.

Пивоварна "Загорка" бе първото дружество от сектора, което беше приватизирано. Това стана, след като гръцката компания "Брюинвест" закупи 80% от капитала на дружеството през 1994 г. Три години по-късно гръцката компания придоби мажоритарен дял и в "Пивоварна Ариана".

Повече за компанията вижте в материала на Bloomberg

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още