IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken придоби едноличен контрол върху "Загорка"

Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина на сделката, чрез която Heineken вече е собственик на 98,86% от капитала на пивоварната

11:52 | 09.10.14 г.
Heineken придоби едноличен контрол върху "Загорка"

Холандската пивоварна Heineken придоби едноличен контрол върху „Загорка“, става ясно от становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Регулаторът даде одобрението си за осъществяването на сделка, по силата на която холандската компания вече ще държи дял от 98,86% от капитала на българската пивоварна. Останалата част от капитала остава в ръцете на физически и юридически лица

Договорът за покупката на капитала беше сключен още в края на август, но заради очакваното въздействие върху пазара той трябваше да получи одобрението на регулаторните органи в страната. Анализът на КЗК е показал, че сделката няма да наруши конкуренцията на пазара в България.

От Комисията напомнят, че пивоварна „Загорка“ е първото дружество от сектора, което беше приватизирано. Това стана, след като гръцката компания „Брюинвест“ закупи 80% от капитала на дружеството през 1994 година. Три години по-късно гръцката компания придоби мажоритарен дял и в „Пивоварна „Ариана“.

Компанията, която се управлява съвместно от Heineken и Coca Cola Hellenic, е едноличен собственик на капитала на "Загорка" чрез своето дъщерно дружество „Брюмастерс Холдинг“, регистрирано в Кипър.

След анализ на собствеността на капитала на придобиващото и придобиваното дружество от КЗК приемат, че преди сделката „Загорка“ е под съвместния контрол на Heineken и гръцкият франчайз на Coca Cola – Coca Cola Hellenic с регистрация в Атина.

При оценката на въздействието от КЗК установяват, че покупката няма да наруши конкуренцията на пазара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още