IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агро Финанс АДСИЦ планира ликвидация поради глобата от 100 лв. за декар земя

Все още е действащо право, че фирмите с офшорни собственици ще дължат глоба от 100 лв. на декар, става ясно от мотивите за решението

09:20 | 20.04.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Агро Финанс АДСИЦ планира ликвидация поради глобата от 100 лв. за декар земя

Акционерът Агрион Инвест АД е предложил важни нови точки към общото събрание на акционерите на Агро Финанс АДСИЦ, свикано за 4 май 2015 г. в гр. София.  Новите точки са подадени за вписване в Търговския регистър.

Едната нова точка предлага прекратяване на Агро Финанс АДСИЦ и обявяването му в ликвидация.

Предложението за решение е:

Общото събрание като взе предвид че:

Със ЗИД на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е въведена имуществена санкция за търговско дружество, което притежава право на собственост върху земеделските земи и в което търговско дружество акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, както и за търговско дружество, което притежава право на собственост върху земеделски земи и в което търговско дружество акционери са чужденци или чуждестранни юридически лица (извън лицата, за които по закон се предвижда изрично такава възможност). Санкцията е в размер на 100 лв. на притежаван декар земеделска земя. При условие, че такова търговско дружество, три месеца след налагане на санкция притежава право на собственост върху земеделски земи, се налага имуществена санкция в троен размер на първоначално наложената санкция.

В Народното събрание е внесен проект на ЗИД на Закона за пазарите на финансови инструменти и Доклад към законопроекта, като се предвижда приемане на законодателна промяна, по силата на която ограниченията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, неспазването на които биха довели до цитираната по-горе имуществена санкция, да не се прилагат за публичните дружества, в това число и за АДСИЦ. Предложената промяна в законодателството все още не е гласувана и приета от Народното събрание и не е действащо право.

В Народното събрание е внесен също и проект на ЗИД на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който проект предвижда изменение, съгласно което налагането на установените имуществени санкции да бъде отложено, като влезе в сила, считано от 1 октомври 2015 г. Цитираното предложение също все още не е гласувано и прието от Народното събрание.

Агро Финанс АДСИЦ, предвид на правната си същност на публично акционерно дружество със специална инвестиционна цел, не е в състояние да контролира състава на акционерите, поради което дружеството е в обективна невъзможност да изпълни задълженията си, предвидени с изменението на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Посочените условия създават предпоставки за Агро Финанс АДСИЦ да бъде поставено в състояние, при което да претърпи предвидените в закона санкции, независимо че невъзможността да отговори на въведените законови изисквания е обективна. Доколкото промените, които предвиждат двата посочени законопроекта, все още не са приети, не са влезли в сила и не са действащо право, единствената възможност, която съществува за Агро Финанс АДСИЦ, за да не претърпи предвидените имуществени сакции, е дружеството да бъде прекратено.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Други нови точки към дневния ред включват определяне на срок от 6 месеца за извършване на ликвидация на Агро Финанс АДСИЦ, считано от обявяване на решението за прекратяване на дружеството и откриване на производство по ликвидация в Търговския регистър при Агенция по вписванията.

Също така се предлага за ликвидатор Стоян Радев Коев и месечно възнаграждение на ликвидатора в размер на 8 минимални работни заплати.

Друго предложение е за промяна на седалището и адреса на управление, а именно те да са в гр. Пловдив, бул. Дунав 5

Още на 19 март 2015 г., или преди месец, депутатът Мартин Димитров заяви „Спасихме публичните дружества от глоба за притежаваната земя“, но спасението засега е само в решение на Бюджетната комисия към Парламента. Предстои да видим какво ще се реши в пленарна зала.

На събранието ще се гласува и за разпределянето на брутен дивидент от 2 696 530,54 лв. (по 0,083692 лв. на акция) както и други точки за редовно общо събрание на акционерите.

Акциите на Агро Финанс АДСИЦ поскъпват с 12,5% за последните 12 месеца до 2,70 лв. за брой и 87 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е гласуван брутен дивидент от 0,0776 лв. на акция.

Към 31 март 2015 г. Агро Финанс АДСИЦ притежава 140 934 дка земеделска земя. За стопанската 2014/2015 са отдадени под наем или аренда 134 хил. дка или 95% от притежаваните при средна рента от 48,34 лв./дка. За сравнение за 2013/2014 г. рентата е била 39 лв. на декар, или повишението е с 24%.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 12
redcretin
преди 9 години
Нека окапе мършата, от офшорки България само е губела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
140 хил дка са 140 млн лева ако искат да продават ще ги лапнат като топъл хляб . И коя е тази тайствена фирма ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Един Българин
преди 9 години
Какво сте се разпалили толкова? Не виждате ли, че "добросъвестните" фондове ще прехвърлят всичката си земя на един човек. Като гледам името му е българско и няма да имат проблеми. И законът ще бъде заобиколен и акционерите щастливи. Чудя се кой фонд толкова упорито спонсорира някои "медии" , че се "скача" толкова и то безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
dakl
преди 9 години
От престъпния тандем Б.Б. -Плювналиев възможно ли е друго да се очаква?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Гари
преди 9 години
Чакат онази близка до властта фирма, заради която приеха този текст, да си накупи достатъчно евтина земя. Знаете я, вървят й рекламите по телевизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Какво чакат престъпниците в парламента и докога тоя безумен и още непоправен закон ще виси като дамоклев меч над тимбериците на публичните компании и техните акционери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още