IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов разпореди проверка заради сделката с бившите царски конюшни*

Според областния управител на София-град всички процедури по продажбата са спазени

11:15 | 09.09.16 г. 1
Борисов разпореди проверка заради сделката с бившите царски конюшни*

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка на Областната администрация на София-град заради сделката с бившите царски конюшни в центъра на София, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Вчера БСП съобщи, че имотът е продаден от областната управа за почти 659 хил. лева на фирмата "Евротрансбил" на Янко Иванов.

За да мине сделката през областния управител, а не през Министерския съвет, имотът е бил разделен на три части. Така сумата за всяка една от тях не е надхвърлила 500 хил. лева, над която решението за продажбата се взима от правителството. 

Областният управител освен това е трябвало да поиска експертизата на трима оценители. Оценката на имота обаче е правена от само една фирма.

Проверката ще се прави от Главния инспекторат към Министерския съвет, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба. Инспекторатът ще предложи на премиера какви действия да предприеме след края на проверката.

В съобщението се посочва още, че Борисов не е знаел за сделката.

Вчера областният управител на столицата Веселин Пенев коментира, че сделката не ощетява държавата. Според него държавата няма добавена стойност от това, че в центъра на София стои една “язва”, както той определя имота.

Според Пенев всички процедури са спазени и са направени необходимите експертни оценки на имота. 

Междувременно министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира пред журналисти в Народното събрание, че ведомството й не е получавало искане за съгласуване или за становище по сделката с имота. Бъчварова направи коментара по повод твърденията на БСП от вчера, че е изпратен сигнал до нея във връзка с продажбата на имота, предава БТА.

Според вътрешния министър разделянето на парцела е станало по времето на Асен Гагаузов, когато той беше регионален министър. Той е прехвърлил и продал останалата част от терена на този, който е съсобственик на целия терен.

Има някакви юридически процедури, които може и да не противоречат на закона, но не са редни, посочи Бъчварова и допълни, че за сделката няма информация по надлежния ред.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов допълни, че депутатите от партията подкрепят искането на Бойко Борисов Реформаторския блок да оттегли Пенев като областен управител. 

Цветанов припомни, че при стартираната процедура от сегашния областен управител има отрицателно становище от Министерството на здравеопазването и информираност от регионалното министерство, че по дадения терен има съдебни спорове. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че в този скандал има две страни - стартирана процедура от БСП в лицето на тогавашния регионален министър Асен Гагаузов и финализирана сделка от сегашния областен управител, който е от Реформаторския блок.

Бившият областен управител на София и настоящ депутат Данаил Кирилов обясни, че през 2009 г., когато е встъпил в длъжност, е заварил пълна липса на документи в редовния архив на областната администрация по отношение на сделки, свързани с имота, съобщава БТА.

Били са извършени две замени - едната по инициатива на бишия областен управител Росен Владимиров и без санкцията на Министерския съвет. Във формата на тогавашното коалиционно управление почти едновременно с това започва следваща процедура по замяна, която е била подготвена от министър Валентин Церовски и е завършена с договора за замяна, подписан от министър Асен Гагаузов на 1 септември 2005 г. В резултат на това имотът е бил разпореден два пъти.

От 2005 г. започват много съдебни дела както пред административните съдилища, така и чрез искове, които целят доказване и установяване на действителната собственост. Кирилов отчете, че през периода 2009 -2013 г. е поел риска, макар да липсват оригиналните документи, и е актувал имоти като държавна собственост, макар и по копие, за да бъде защитена собствеността на държавата. Събрал е и възможната документация от всички съдебни спорове, за да се формира досие на тези спорни имоти. 

Цветанов допълни, че сделката е можела да бъде финализирана и в мандата на Кирилов, защото е имало инвеститорски интерес. Тогава за имота са предлагани 20 млн. евро. 

Министърът на културата Вежди Рашидов допълни, че законът позволява продажбата на паметници на културата. Той обаче посочи, че "как е продаден, защо е продаден - това не е моя работа". 

* Актуализирано с коментар на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и министъра на културата Вежди Рашидов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Реформаторите пак се *** и дадоха възможност на Борисов да излезе герой от ситуацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още