IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи и чужденци компенсират спада на руските купувачи на имоти у нас

Гражданите на Русия все по-често минават в групата на продавачите на ваканционни имоти, отчитат брокери

12:51 | 20.07.15 г.
Българи и чужденци компенсират спада на руските купувачи на имоти у нас

Интересът на руснаците към покупка на втори дом в България намалява заради икономическата криза в Руската федерация, обезценяването на рублата и геополитическото напрежение в Украйна. Гражданите на Русия все по-често минават в групата на продавачите на ваканционни имоти, съобщава компанията за имоти Arco Real Estate, която е открила нов офис в Слънчев бряг през април.

Въпреки отлива на руските купувачи обаче интересът към пазара на ваканционни имоти по Черноморието изглежда не е намалял. Търсенето се компенсира от купувачи от други националности - граждани на Украйна, Израел, Чили, Германия и Естония, както и на българи.

“Мотивът за покупка на ваканционен имот от българските граждани съвпада с мотивите им за покупка на жилищен имот като цяло – търсене на убежище за спестяванията им и добра инвестиция”, коментира Татяна Одарюк, мениджър “Ваканционни имоти” в компанията.

"Покупката на имот е най-нискорисковото решение за инвестиция. Пазарът има голям потенциал и ще привлича нови купувачи, включително и от други националности, а клиентите стават все по-взискателни към имотите”, допълва тя.

С оглед на запитванията консултантите в новия офис на компанията очакват още повече огледи и сделки през юли и август – най-активния период за туристическия сектор.

Средната цена на реализираните до момента с посредничеството на компанията апартаменти достига 55 хил. евро. Най-продавани през този сезон са имотите с една спалня и площ около 60 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още