IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъците за санираните с държавни пари жилища ще се увеличат с до 5 лева

След 2016 година санирането с публични средства няма да бъде на 100 процента безвъзмездно, каза регионалният министър Лиляна Павлова

16:37 | 07.02.15 г. 6
Данъците за санираните с държавни пари жилища ще се увеличат с до 5 лева

Данъкът и такса смет за жилищата, обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 до 5 лева. Това съобщи днес в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя представи програмата пред десетки граждани в Градския дом на културата "Борис Христов", съобщава БТА.

Вчера е направен експеримент с данъчен софтуер, за да се изчисли как ще се променят данъчните ставки на санираните имоти. Проиграни са примери с имоти от 80 квадратни метра в идеалния център на София и Благоевград, с направени възможно най-луксозни подобрения по програмата.

Изчисленията показват, че данъкът на годишна база ще се увеличи средно с 1,61 лева, а такса смет - с 1-1,20 лева, обясни министър Павлова. 

Поскъпването почти няма да се усети, тъй като тези, за които жилището е първо по ред, ползват 50 процента намаление на ставката, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев. Хората ще получат и допълнително облекчение, ако платят налозите с отстъпка в началото на годината.

Министър Павлова подчерта, че след санирането собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите. Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран.

Ако се прави ремонт на покрива, антените на мобилните оператори ще се преместват за сметка на самите фирми, същото се отнася и за рекламните пана, обясни още министър Павлова.

Тя припомни, че по програмата ще бъдат санирани жилища, строени до 1999 година, тъй като след тази дата за изграждането на жилищни сгради е използван друг способ. След 2016 година санирането по програмата няма да бъде на 100 процента безвъзмездно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Всички овце трябва задължително да блеят от кеф, за това, че ги стрижат, колят и дерат. БЕЗПЛАТНО!!! Ето това е НОВИЯТ МОРКОВ за овце. Само дето няма да го лапат, а ще им го слагат, познайте къде. Ето още малко по темата от "враговете на мира и прогреса":https://***.youtube.com/watch?v=0G8TQSbOTd0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 9 години
В тая държава никога, този който потребява не си плаща за това. И това е държавна политика. После защо сме все зле и дълбаем дъно след дъно.Едни плащат за да бъдат мързеливите и богатите по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
mick
преди 9 години
Значи с данъците събрани от по-бедните ще се санират имотите на по-богатите, че и на края по-богатите ще плащат пак мижав данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 9 години
Пак гражданята ще намажат.....Селските еднофамилни къщи няма гратис саниране, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Аман от некадърни коментари на озлобени хорица . Все за нещо герберасти , *** , *** и други са им виновни .Всяка хубава инициатива трябва да се плюе , ако може биха живели със стотици години назад във времето , както ислямистите в момента . Щял да се вдигне данъка , а че някой ти влага десетки хиляди в апартамента това е без значение . Нормално е данъка малко да се вдигне , не е нормално такса смет да е толкова години незаконен втори данък върху имоти и да не зависи въобще от количеството изхвърляна смет и броя живеещи в дадено жилище . Но за това са виновни всички управляващи ,че се правят ,че не виждат този незаконен грабеж на гърба на българите и се мъчат единствено пари да крадат .Нали си представяте колко пари тогава трябва да платят *** , а българите дето живеят по пенсионер -два в жилище почти нищо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Хайде бе. В Пловдив са най-лакомите герберасти, данъците са поне с 50% по-високи, отколкото в София. И сега скромно ще увеличават с 2 до 5 лева. ТИЯ ако не излъжат поне ТРИ пъти на ден, ще им се спука нещо. След като сметките са за 17 хилки средно за апартамент, с поне толкова ще се увеличи ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА. За панелчетата това е едно увеличение от 20-30%, а за таксата смет фантазията на властеимащите е доста развинтена. Но и 10% да е, това не са 2 до 5 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още