IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите намалиха 6 пъти прага за инвестиция в имот срещу гражданство

Промяната е съгласувана със службите за сигурност, според МВР

19:49 | 15.06.16 г. 15
Депутатите намалиха 6 пъти прага за инвестиция в имот срещу гражданство

Депутатите свалиха прага на инвестицията, която чужденец трябва да направи в недвижим имот, за да получи гражданство. Тя ще е вече 100 хил. лева, а не 600 хил. лева. Промяната в Закона за чужденците беше одобрена на първо четене.

От БСП казаха, че това е лобистка поправка и ще предложат промяна на текста между първо и второ четене, съобщава БНР.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов отговори, че тази промяна е съгласувана със службите, а и само двама чужденци досега са получили гражданство, след като са инвестирали в имоти. 

С поправките в закона визи за дългосрочно пребиваване ще се получават и ако кандидатствалите са разкрили десет работни места на пълно работно време. По този начин се гарантира, че право за пребиваване ще получат само лица, действително осъществяващи търговска дейност, а не само онези, които са регистрирали търговско дружество. 

Депутатите дадоха възможност на чужди граждани от български произход да получат статут на постоянно пребиваващи в страната. Промените ще станат окончателни след приемането им и на второ четене.

С други промени в закона, предложени от Министерския съвет, се въвежда минимален праг на санкцията за превозвач, който превозва по суша, по въздух или по вода до и/или от България чужденци и който преди превоза им не е установил редовността на документите им за пътуване и наличието на българска виза, когато такава е необходима.

Сега действащата глоба е между 6 хил. и 10 хил. лв. за всяко превозвано лице. С промените минималният праг става 2 хил. лева, съобщава БТА.

В закона се въвежда и  процедура за предоставяне на статут  "лице без гражданство", който ще се предоставя от дирекцията "Миграция" на МВР. Създава се и  електронен регистър в МВР на издадените документи за самоличност на членовете на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в България, както и на техните семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Такива схеми ще има, мнооого, това е национално предателство, изгониха над 2 милиона български граждани, а сега продават България за жълти стотинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
travelboy
преди 7 години
Аз пък виждам вече далаверата.Купуваш някоя къща на село за 2000.Кандидата за гражданство ти превежда 50К.Ти му връщаш 40К евра.И така за 10К човека си става гражданин на EU за 10К евра.Като бонус ще има и къща на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 4
mitkomik
преди 7 години
Да стане както за фирмите! Купуваш си сладолед от будката , носиш касова бележка за 2лв и получаваш право за пребиваване. След 10-я сладолед - гражданство. Какви са тия космически суми от 50к евро??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
d333
преди 7 години
Изглежда го правят, за да прокарат "бежанците" като официални граждани. Очаквам намаления по план и в други страни от Европа.Някой има план да омеши яко етносите по света. Кой и с каква цел, не знам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Мислиш ли че латиносите са черни? Аз не мога да ги определя за такива. *** са 10% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Същите тези "хора" с "идеите" си изгониха над 2 милиона здрави, прави, образовани, млади работливи българи от родината им.Според теб сегашната им идея е по-добра? Е, може да са поумняли внезапно.Ама... надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 12
travelboy
преди 7 години
Не съм гледал наистина колко е за Португалия но мислех преди време да се местя в Малайзия и там беше около 50К евра.Мисля че после го вдигнаха заради големия наплив.При тая демографска криза мисля,че не е лоша идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
panther
преди 7 години
За получаване на португалска "златна виза" трябва да се купи недвижимо имущество на цена над 350 000 евро (над 7 ПЪТИ повече). Има интернет - инфото се намира за 15сек.А това за черните е ни в клин ни в ръкав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
travelboy
преди 7 години
Глупости националистически.Света се променя.Португалия отдавна прилага същата схема.За първа година постъпващите в училище в САЩ черни са повече от белите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Интересна промяна. Очевиден опит да се надигнат цените на имотите. Сумата е сметната точно около цената на едно прилично жилище. СлучаЕнос? Не мислА! При това българско гражданство след "инвестиция" беше най-изгодното (за не-европейци) В СВЕТА като съотношение цена/ползи и преди да се намали цената шест пъти (има статии по въпроса в нета).Това практически осигурява българско (европейско) гражданство на всеки руснак купил какво да е жилище в България.За съжаление сигурно ще има и турци които ще се възползват от тази идея, особено след като Европа ги отреже окончателно за визите, а и сигурността в турция доста се разклати последните месеци.Добре поне че заради тъпите ни политици досега болшинството мигранти гледат да прескочат България и дано и занапред да продължава така.А извода лично за мен е че и без това вялото движение на цените на имотите нагоре се изчерпва, а продажниците са готови да продадат родината си на цената на няколко апартамента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още