IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите намалиха 6 пъти прага за инвестиция в имот срещу гражданство

Промяната е съгласувана със службите за сигурност, според МВР

19:49 | 15.06.16 г. 15
Депутатите намалиха 6 пъти прага за инвестиция в имот срещу гражданство

Депутатите свалиха прага на инвестицията, която чужденец трябва да направи в недвижим имот, за да получи гражданство. Тя ще е вече 100 хил. лева, а не 600 хил. лева. Промяната в Закона за чужденците беше одобрена на първо четене.

От БСП казаха, че това е лобистка поправка и ще предложат промяна на текста между първо и второ четене, съобщава БНР.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов отговори, че тази промяна е съгласувана със службите, а и само двама чужденци досега са получили гражданство, след като са инвестирали в имоти. 

С поправките в закона визи за дългосрочно пребиваване ще се получават и ако кандидатствалите са разкрили десет работни места на пълно работно време. По този начин се гарантира, че право за пребиваване ще получат само лица, действително осъществяващи търговска дейност, а не само онези, които са регистрирали търговско дружество. 

Депутатите дадоха възможност на чужди граждани от български произход да получат статут на постоянно пребиваващи в страната. Промените ще станат окончателни след приемането им и на второ четене.

С други промени в закона, предложени от Министерския съвет, се въвежда минимален праг на санкцията за превозвач, който превозва по суша, по въздух или по вода до и/или от България чужденци и който преди превоза им не е установил редовността на документите им за пътуване и наличието на българска виза, когато такава е необходима.

Сега действащата глоба е между 6 хил. и 10 хил. лв. за всяко превозвано лице. С промените минималният праг става 2 хил. лева, съобщава БТА.

В закона се въвежда и  процедура за предоставяне на статут  "лице без гражданство", който ще се предоставя от дирекцията "Миграция" на МВР. Създава се и  електронен регистър в МВР на издадените документи за самоличност на членовете на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в България, както и на техните семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 11
travelboy
преди 7 години
Кои български граждани имаш в предвид.Н е вивиждаш ли ,че ***(пардон ромите)ще станат мнозинство.Това е един от начините поне малко да се справим с демографската криза.И не сме единствените.Затова баба Меркел кани бежанците.Няма кой да плаща пенсията на дъртия шваба.Скоро и redcretin ще иска немска пенсия.Кой да му я изработи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
pepince
преди 7 години
Дупетатите извършиха национално предателство, а и не носят никаква наказателна отговорност...Искаме промяна на законите в полза на българските граждани, а не на олигархичните кръгове, пробутвайки *** си на терористи и др. ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
travelboy
преди 7 години
Само преди месец писах,че цените на имотите са задача с много неизвестни.Сега след като UK смятат да натирят всички гастарбайтери обратно и за 50К евра можеш да получиш гражданство в EU нещата може още да се променят към поскъпване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Въх! Сега ще се засилят едни тълпи от инвеститори, че да си купят БЕГЕ гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
***, това ще обтегне въпроса с българското членство в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още