IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията по AI вкара Alphabet в клуба на компаниите за 2 трлн. долара

За ден компаниаята е прибавила към оценката си почти 200 млрд. долара - едно от най-големите еднодневни увеличения в историята на борсовия пазар

10:43 | 27.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Alphabet Inc. приключи борсовата сесия в петък с пазарна капитализация, която категорично минава прага от 2 трлн. долара, след като последния ѝ отчет увери инвеститорите, че тя ще бъде водещ играч в сегмента на изкуствения интелект (AI).

Цената на акцията прибави над 10% до 171,95 долара – най-голямото ѝ еднодневно повишение от юли 2015 г., съобщава Bloomberg. Това изпрати оценката ѝ до 2,15 трлн. долара, прибавяйки почти 200 млрд. долара. Това е и едно от най-големите еднодневни увеличения в историята на борсовия пазар. От началото на годината книжата поскъпват с 23% спрямо 5,3% ръст за технологичния индекс Nasdaq 100 Index.

Успехът на компанията стана факт, след като тя публикува последните си тримесечни резултати, които се оказаха над очакванията, на фона на подсиленото представяне на звеното за облачни изчисления. Търсенето на облачни услуги бе засилено от манията по AI, като Alphabet зарадва инвеститорите си и с дивидент и програма за обратно изкупуване на стойност 70 млрд. долара.

„Alphabet е изключително добре управлявана, нейният свободен паричен поток е напълно забележителен и има огромен бюджет за проучвания и развойна дейност, така че макар никой да не знае коя компания ще има най-добрите АІ продукти, срещу тази е трудно човек да заложи“, коментира Уейн Кауфман, главен пазарен анализатор на Phoenix Financial Services.

Въпреки че акцията мина прага от 2 трлн. долара по време на дневната търговия през 2021 г. и отново по-рано този месец, това е първият път, в който оценката остава над ключовия праг и след приключването на редовната сесия. А това я поставя на територия, на която не са били мнозина – само Apple, Microsoft, Saudi Aramco и Nvidia са преминавали този праг. Последната мина прага по-рано през годината, водена от огромното търсене на чиповете ѝ за изкуствен интелект. Amazon.com Inc. също не е далеч от оценката от 2 трлн. долара.

На Wall Street остават като цяло положително настроени за акцията, като почти 85% от анализаторите, следени от Bloomberg, препоръчват покупка. Също така както приходите, така и печалбата ѝ се очаква да растат с двуцифрен темп всяка година до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още