IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великолепната седморка се превръща във Фантастичната четворка

Според някои инвеститори е бичи сигнал, че пазарът все още е във възход без компании като Apple и Tesla

20:16 | 01.04.24 г.
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Търговията с акции на Великолепната седморка започва да гасне, но въпреки това фондовият пазар все още върви нагоре.

Основният индекс S&P 500 се покачи с 10% през първото тримесечие – най-добрият му старт на годината от 2019 г., макар че две от най-големите компании в него претърпяха двуцифрен спад в цената. Акциите на Apple поевтиняха с 11% през първите три месеца на годината, а на Tesla – с почти 30%. Книжата на Alphabet също изпитаха трудности през по-голямата част от периода, преди да се засилят през последните три седмици и да приключат тримесечието с 8% нагоре, пише Wall Street Journal.

Другите четири големи технологични акции в групата, известна като Великолепната седморка – Nvidia, Meta Platforms, Microsoft, Amazon.com – продължават невероятния си възход и задминават по-широкия пазар. Някои пазарни стратези вече ги наричат Фантастичната четворка.

Според някои инвеститори е бичи сигнал, че пазарът все още е във възход без компании като Apple и Tesla, тъй като това означава, че други групи участват. Всички сектори в S&P 500, с изключение на имотите, бележат ръстове през първото тримесечие. Акциите на компании с малка капитализация, от индустриалния сектор и на финансовите услуги са сред тези със силен ръст, подхранвайки залози, че по-широкият пазар може да има още пространство за възход.

Голяма част от ентусиазма е свързан с надеждите, че икономиката е избегнала дълбока рецесия и че Федералният резерв скоро ще започне намаляване на основните лихви, дори и да не е с темпа, на който някои инвеститори се надяваха преди. Манията около бъдещето на изкуствения интелект подсилва оптимизма.

„Ако ми бяхте казали преди осем седмици, че Apple и Tesla ще потънат толкова много, и между другото се чудите кога ще има намаляване на лихвите и получавате по-малко понижения, бих предположил, че пазарът ще е надолу“, казва Раян Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group.

Разбира се, някои инвеститори се тревожат, че разликата в големите технологични акции е сигнал за изтощение на ралито и поставя под въпрос дали бъдещи ръстове ще бъдат по-трудни за постигане. Пазарната стойност на S&P 500 нарасна до над 9 трлн. долара от края на октомври, а индексът отбеляза 22 рекордни нива на затваряне през 2024 г.

През следващите дни инвеститорите, които се опитват да преценят посоката на пазара и икономиката, ще анализират данните за производството в САЩ от понеделник и данните за работните места в петък.

Nvidia продължава да бъде звездата на фондовия пазар. Производителят на чипове сигнализира, че търсенето на компютърна мощ, която подпомага изкуствения интелект, остава астрономическо. Акциите ѝ са скочили с над 80% от началото на годината, след като увеличиха над три пъти стойността си през 2023 г.

По някои метрики Nvidia измества Tesla като най-популярна акция сред индивидуалните инвеститори. В момента тя има най-голямото средно участие в портфейлите на индивидуалните инвеститори - около 9%, показват данни на VandaTrack.

В същото време акциите на Meta поскъпват отчасти заради инвестициите ѝ в изкуствен интелект, които направиха таргетираните реклами по-умни. Компанията за социални мрежи наскоро заяви, че ще изплати първия си дивидент към акционерите. Microsoft открадна короната на най-голяма американска компания от Apple по-рано през годината с оценка, която задмина 3 трлн. долара, а Amazon силно подобрява рентабилността си.

Въпреки ръстовете напоследък някои акции изглеждат не толкова скъпи, колкото миналата година. Nvidia се търгува на цена 35 пъти над очакваната печалба за следващите 12 месеца, което е под върха от 62 пъти от май миналата година. При Amazon съотношението е 40 пъти спрямо върха от 62 пъти през 2023 г. S&P 500 се търгува на ниво 21 пъти над очакваната печалба, което е малко над миналогодишните 19 пъти.

Фантастичната четворка е отговорна за почти половината от ръста през първото тримесечие на S&P 500, посочва Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices.

Джоузеф Ферара, инвестиционен стратег в Gateway Investment Advisers, очаква инвеститорите да излязат от големите технологични акции и да се насочат към други сектори с напредването на годината. Това до голяма степен се дължи на печалбата на останалите 493 компании в индекса, за която се очаква да се представи по-добре от тази на Великолепната седморка до четвъртото тримесечие.

„Фактът, че пазарът все още държи тези нива и се търгува с повишения без тази пълна мощ на Великолепната седморка всъщност е много положително нещо“, казва той.

Джонатан Голъб, стратег в UBS, казва, че една от причините, поради които доминиращата роля на печалбата на Великолепната седморка може да приключи, е, че би било трудно да се задмине невероятният растеж, който постигнаха в края на миналата година. Тези резултати изглеждат гигантски в сравнение с по-слабите данни от 2022 г., посочва той в скорошна бележка.

Миналата година всеки намек за слабост във Великолепната седморка би сринал по-широкия пазар. Всъщност през по-голямата част от годината тези седем акции бяха отговорни за целия ръст на S&P 500.

Тази година историята е друга. Tesla изпитва трудности на много фронтове. Производителят на електрически превозни средства е изправен пред натиск от китайски конкуренти, които бързо разшириха присъствието си по света през последните години. Компанията също така предупреди за значително по-бавен растеж през 2024 г., а маржовете на печалбата претърпяха удар.

Неволите на Apple също нарастват. Министерството на правосъдието наскоро започна дело срещу компанията, обвинявайки я в монополно поведение. Европейските власти предприемат репресии срещу магазина ѝ за приложения. Освен това компанията е изправена пред друг слаб цикъл на търсене на iPhone и инвеститорите се притесняват, че Apple изостава в настоящата вълна от вълнение около AI.

Данните на Bespoke Investment Group показват, че акциите на Apple са се представили по-слабо от S&P 500 през 200-те дни до вторник вечерта (26 март) с най-голям марж от октомври 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още