IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавното подпомагане за изоставащите региони скара депутати

Парламентарната регионална комисия подкрепи промените в Закона за регионалното развитие, предложени от МРРБ, но не и поправките на ПФ

14:05 | 01.10.15 г.
Държавното подпомагане за изоставащите региони скара депутати

Целенасоченото подпомагане на изоставащите региони – Северозападна България, планинските и полупланинските райони, предизвика спор между депутатите от парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление.

Народните представители не приеха предложенията на група депутати от Патриотичния фронт (ПФ) за промени в Закона за регионалното развитие, но подкрепиха предложенията за поправки в същия закон на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Депутатът Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт оспори гласуването, тъй като в залата бяха останали само седем депутати от комисията. Останалите напуснаха заседанието преди самото гласуване, като заявяваха пред секретаря на комисията как гласуват по законопроектите. Байрактаров настоя да получи заверени пълномощни от депутатите, които не присъстваха по време на гласуването, в които те да заявят кой законопроект подкрепят.

Патриотичният фронт предлага да се вмени задължение на регионалното министерство да планира във времето и по региони средствата за регионално развитие в краткосрочен период – до три години, средносрочен – до седем години, и дългосрочен – от седем до четиринадесет години.

Патриотите настояват също така регионалното министерство да изготвя специален индекс за инвестиции в регионалното развитие, както и индекс за човешкото развитие за всеки от районите.

Същевременно Министерството на регионалното развитие предлага малките общини - от четвърта и пета категория съгласно Националната концепция за пространствено развитие, както и по-големите общински центрове в планински, полупланински и погранични райони, да получават целенасочена държавна подкрепа. Това е заложено и в специална стратегия за развитие на икономически изоставащите региони, за изготвянето на която помага и Българската академия на науките.

Изоставащите общини ще бъдат включени и в специална инвестиционна програма. Тя трябва да бъде готова до края на ноември. Със сигурност в нея попадат Северозападният регион, Родопите и регионът Странджа-Сакар. Останалите региони за подкрепа ще бъдат определени от Българската академия на науките.

С промените в закона отпада и задължението общините да изготвят концепции за пространствено развитие, тъй като те са задължени да изготвят общи устройствени планове.

В момента регионалното министерство финансира група по-малки общини, които нямат градоустройствени планове, но не разполагат и с финансиране за подготовката им.

Същевременно местните администрации са задължени със закон от следващата година да имат общи устройствени планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още