IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана Агрокредит планира да привлече 16 млн. лв. с ново увеличение на капитала

До момента компанията привлече 4,4 млн. лв. чрез IPO и 5 млн. евро с кредит от ЕБВР

09:37 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Елана Агрокредит планира да привлече 16 млн. лв. с ново увеличение на капитала

Елана Агрокредит АД планира да привлече 16,1 млн. лв. с ново увеличение на капитала, съобщи компанията в уеб страницата си. Съветът на директорите на компанията е решил да увеличи капитала от текущите 5 115 435 акции на до 20 461 740 акции, чрез издаването на до 15 346 305 ценни книги, всяка с емисионна стойност 1,05 лв.

Компанията финансира покупката на земеделска земя на лизинг. Елана Агрокредит АД привлече 4,4 млн. лв. с IPO през октомври 2013 г.

Пенсионните фондове нямаха право да участват в увеличението, тъй като до провеждане на IPO-то компанията не се търгуваше на регулиран пазар. Веднага след старта на търговията с акциите на Елана Агрокредит АД пенсионните фондове започнаха да изкупуват книжата, включително фондовете на Алианц България и Доверие, както и на ДСК Родина.

През април тази година ЕВБР отпусна кредит от 5 млн. евро на Елана Агрокредит АД, за да съфинансиране развитието на пазара на земеделска земя в България. Целта на Европейската банка за възстановяване и развитие е да спомогне за преминаването на земеделската земя от собственици рентиери към собственици ползватели (фермери).

„Предоставянето на фермерите на по-големи възможности да притежават и развиват собствената си земя стимулира дългосрочните инвестиции. Това може да помогне и за увеличаване и подобряване на селскостопанската продукция”, коментира при отпускането на кредита Даниел Борг, директор на ЕБВР за България.

Елана Агрокредит АД е финансирало покупката на 5 510 дка земеделска земя до март 2014 г., показа последният отчет на дружеството. За първите три месеца на годината сделките са за 3 214 дка земеделскса земя. Общата стойност на финансираните имоти е 4 265 122 лв. при средна цена на декар от 774,06 лв.

Ако планираното увеличение на капитала бъде осъществено в пълен размер (16,1 млн. лв.), компанията ще е набрала общо 31,2 млн. лв., включително 4,4 млн. лв. от IPO-то, 0,7 млн. лв. първоначален капитал (при учредяването) и около 10 млн. лв. от кредита от ЕВБР.

Новият капитал от 16,1 млн. лв. би позволил и привличането на нов заемен ресурс, включително отново от ЕБВР, за която финансирането на пазара на земеделска земя е важна реформа.

Акциите на Елана Агрокредит АД се търгуват от 22 ноември 2013 г., като цените са между 0,99 и 1,05 лв. за ценна книга.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още