IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forum Sofia Mall - проектът, който остана на хартия

Инвеститорът Atrium European Real Estate е продал парцела в София, върху който трябваше да бъде построен молът

09:44 | 14.08.14 г. 2
Forum Sofia Mall - проектът, който остана на хартия

Инвестиционната компания Atrium European Real Estate, която специализира в изграждането и управлението на търговски центрове в Централна и Източна Европа, се отказва от проекта си за търговски център в София и е напуснала страната. Компанията е продала терена през първата половина на годината за 12,1 млн. евро, става ясно от отчета й за полугодието.

Освен с парцела в София, компанията се е разделила и с имоти в Истанбул, за които е получила 47 млн. евро. Продажбите са съгласно стратегията за фокусиране върху основната дейност на водещите пазари в региона.

Върху парцела край Околовръстния път в южните райони на София трябваше да бъде изграден търговският комплекс Forum Sofia Mall. Първоначален инвеститор в проекта беше базираната в Холандия Multi Corporation, която е специализирана в изграждането на търговски центрове в Европа.

Проектът беше планиран с търговска площ от 85 хил. кв. м, а инвестицията се изчисляваше на 36 млн. евро.

Впоследствие Multi продаде проекта на австрийската Meinl European Land, която по-късно промени името си на Atrium European Real Estate и преструктурира проекта. Кризата обаче принуди компанията да “замрази” дейността и да се пренасочи към по-перспективни пазари, а българският проект остана на скица.

Друг фактор, който накара Atrium да преосмисли реализацията на мола, беше засилващата се конкуренция в същия район. Проектът беше изпреварен от South Ring Mall до IKEA в София, който се намира на само няколко километра разстояние. Преди това отвориха врати още два мола в южните райони на столицата – Paradise и Bulgaria Mall. Отделно в околните квартали функционират и други търговски комплекси със значително по-малка площ.

Същевременно от отчета се вижда, че Atrium продължава да подобрява финансовите си резултати. Към края на юни се отчита годишен ръст от 5,7% на брутния доход от наеми до почти 107 млн. евро. Нетният доход от наеми отбелязва ръст от 7% до малко над 103 млн. евро, а оперативният марж за полугодието достига 96,4%.

Печалбата на компанията преди данъци, такси и амортизация, но без преоценките и загубата от продажба на активи, се увеличава с 11,1% до 90,3 млн. евро за полугодието. Заради преоценките обаче печалбата преди данъци се свива почти наполовина. Преоценките за полугодието достигат 34,5 млн. евро – почти пет пъти по-високи спрямо същия период на миналата година.

Компанията обявява също така, че дългогодишният й изпълнителен директор Рейчъл Лавин ще стане изпълнителен вицепрезидент в края на ноември. Нейният заместник и главен оперативен директор досега Йосип Кардун заема позицията главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
milioner4e
преди 9 години
Пффф я бягай бе, морски. Ако не сме ние последните сополи дето се връзваме да ходим на Черно Море и да ви търпим неквалифицираните бастунщини цяло лято нема да имате и за дограмица да си сложите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Най вероятно проекта ще се случи, но това ще е някъде почерноморието, което и без това храни София и Пловдив, които оказа че не могат да си озработат дори издръжката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още