IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидността на пазара на бизнес имоти в България остава проблем

Местните брокери на имоти обаче са по-оптимистично настроени, отбелязват от инвестиционната компания Eastern European Property Fund

11:57 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Ликвидността на пазара на бизнес имоти в България остава проблем

Ликвидността на пазара на бизнес имоти в България и Румъния остава проблем, посочват от инвестиционната компания Eastern European Property Fund Limited в годишния си отчет за 2013 г.

Въпреки това тези икономики се подобряват и местните брокери на имоти са по-оптимистично настроени за условията на пазара в сравнение с по-рано. Това води до отдаването на повече площи под наем и усещането, че наемите може би започват да растат, се посочва в отчета.

Това все още не означава, че пазарът се определя от инвеститорите, но има напредък в тази насока, отбелязват от компанията. 

Активите в Турция, България и Румъния се оценяват трудно, защото пазарът не е ликвиден или няма прозрачен механизъм за ценообразуване. Затова и няма сигурност, че оценките ще отразят реалните продажни цени, дори в случаите, в които бъдат сключени сделки скоро след датата на изготвяне на оценката, пише още в доклада.

Към 31 декември 2013 г. компанията има четири имота – два в Турция и по един в България и Румъния.

У нас Eastern European Property Fund притежава сградата The Atrium на ул. „Георг Вашингтон“ 24 в София. Най-големият й наемател е Обединена българска банка. Имотът продължава да се предлага за продажба.

През миналата година фондът е продал три от имотите в турското си портфолио. Останалите имоти на компанията се оценяват от DTZ Debenham Tie Leung на 18,6 млн. паунда към 31 декември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още