IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново е на картата на чуждестранните инвеститори в бизнес имоти

От ключово значение за възстановяването на доверието в българския пазар на имоти е състоянието на реалната икономика

11:37 | 10.04.14 г. 10
България отново е на картата на чуждестранните инвеститори в бизнес имоти

България отново е в полезрението на чуждите инвеститори в бизнес имоти. Около това мнение се обединиха участниците в конференцията за инвестиции в имоти BallRec, която се провежда днес в София.

Страната ни може да предложи на чуждите инвеститори качествени активи с много добра доходност и премерен риск, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор във Forton International.

Тя подчерта, че по принцип българските инвеститори са по-склонни да поемат рискове с цел висока печалба и да се включат в стартиращи проекти или да купуват подценени и проблемни активи. Благодарение на тях обаче на пазара вече има разработени, качествени, ликвидни активи, които отговарят на изискванията на чуждите купувачи.

„Ако пазарът се стабилизира и стане по-ликвиден, активите, които инвеститорите биха придобили, имат потенциал да увеличат стойността си в бъдеще”, коментира Лашова.

Тя допълни, че тази година се очаква ръст на сделките на пазара на бизнес имоти, включително инвестиционни сделки в сектора на офис площите – сгради клас А със стабилна заетост, както и при търговските площи – отново с водещи проекти със стабилна заетост. 

Друга ключова тенденция ще бъде съживяването, рестартирането и препозиционирането на проблемни активи.

Диана Николаева, управляващ партньор в Ernst&Young подчерта, че се очаква ръст на сделките в региона на Централна и Източна Европа. Дълговата криза обаче вече не е основният двигател на сделките. Най-активни на пазара по думите й се очаква да бъдат банките – най-вече в ролята на продавачи, както и фондовете за инвестиции в имоти и компаниите за дялов капитал, които се явяват и купувачи, и продавачи.

Николаева допълни, че от ключово значение за възстановяването на доверието в българския пазар на имоти е състоянието на реалната икономика. „Инвеститорите си задават въпроси, за да преценят дългосрочно очакванията си за даден пазар”, коментира тя.

Предизвикателствата пред пазара

Лила Патераки, директор бизнес развитие в Zeus Capital Managers, коментира, че пазарът е много малък, има висок ликвиден риск, а конкретно в офис сегмента съществуващият продукт е по-малко атрактивен за международните инвеститори, тъй като предлагането на наистина качествени сгради с добра локация, които биха удовлетворили изискванията на потенциалните наематели, са малко.

Качеството на продукта като основно предизвикателство посочи и Орен Бар Ной от Nova City Group. Възвръщаемостта и доходите освен това са по-ниски в сравнение с тези в други дестинации в Централна и Източна Европа.

Друг проблем по думите му е и достъпът до финансиране. „Отнема доста време, докато банките започнат наистина да действат. Една-две са реално активните банки на пазара”, коментира Бар Ной.

Пазарът вече е стабилен, показва тенденция за леко повишение, а и е премахната тенденцията за понижаване на цените на недвижимите имоти, подчерта Николай Пехливанов, собственик на GreenLife. След кризата са останали професионални инвеститори, а спекулантите са изчезнали, което е направило продукцията много по-качествена и конкурентна, коментира той.

Според Пехливанов има промяна и при финансирането - банките са станали значително по-гъвкави и имат интерес да финансират качествени проекти.

Липсата на добра регулация на пазара на имоти обаче, както и честите законодателни промени, са сред негативните фактори, които влияят на пазара. „Над 75% от общините нямат общ устройствен план (ОУП), което на практика ги изхвърля от картата на инвестиционните намерения. Кризата в Украйна също застрашава до известна степен покупката на имот от рускоговорящи граждани”, коментира той.

Пехливанов подчерта, че на пазара все още доминират българските играчи, а няколко големи чуждестранни имена напуснаха пазара през последните години. Отделно проблемните активи, притежавани от банките, предстои да излязат на пазара и също ще окажат натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Лично бих искал "печатарите" да не подготвят населението с подобни статии, та маймуните да намират чрез тях, единствено повод да си го мерят и всеки 'интелигентно' да определя пазара спрямо желанията си! - но явно има повече от едната сигурна причина да го правят: избягване на ненужни маймунски самоубийства (1) /- все пак маймуните имат "друго предназначение", ако искаха да ги няма биха ги премахнали мигновенно, но няма кой да строи и гради 'новото'.../Както и да е - лично бих искал директно всички умници да разберат в един миг /въпреки (1)/, че това което чакат е невъзможно, защото ТО е гаранция за осъществяване на най-важната И настояща цел от местния план в ЕС: Банковия Съюз! - а не един ден, вече да го очакват 'подготвено,' та дори и загубили залагайки на обратното!От друга страна, гледането на сеир е основно занимяние за мнозина, и ще бъда принуден да го правя въпреки принципите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
tonitov
преди 10 години
Инвестиции в дуржавата на мафия, която за седми път не ни отдалечава от края на тунела,а ни отдалечава от началото му, са големи дипломати, нали форума е в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
да да-и ти и бегемана развивате дискусия в стил-кварталната кръчма:) Що смяташ, че малко руснаци, украинци, англичани, италианци, евреи, турци, ирландци са си купили имоти у нас ли? Щото най-големите собственици са чужденци...само информативно го казвам-ако не ми вярваш-разгледай си статистиката...а ти @бегемане-я ме светни-от кога ти пука за дребният собственик? И друго-колкото и най-големите собственици да са чужденци, то има ужасно големи собственици българи. И все още сме 95%+ собственици(т.е. 95% от домакинствата имат собственост)-само Румъния има по-голям процент от нас. От зем. земя(която е правилно да се комасира-иначе не е конкурентна-вземи прочети малко по въпроса) едва 10тина % са изкупени. Отново-погледни си статистиката, ако не ми вярваш.@мизантроп няма да те разберат...това не са хора, които искат да осмислят проблема, а да се изкажат, ако и да не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
България винаги е била (последните 25 г) и винаги ще бъде на пазара. Всеки инвеститор си прави сметка на възможните рискове и печалби. В България е евтино, даваш малко пари, дори да ги загубиш не е голям проблем. България все още е развиващ се пазар, догонващ по цени Европа, а именно на такъв пазар може да се направят големи процентни печалби. Като цяло обаче заради кризата инвеститорите са предпазливи, освен това за 20 год. България направи голяма стъпка в развитието на пазара и инвеститорите, които дойдоха у нас през миналото десетилетие сега по-скоро гледат към Молдова. Украина, Грузия, Куба дори, ние вече сме им високо. Но пък тези, които бяха в Унгария миналото десетилетие, сега гледат към нас така че.. за всеки влак си има пътници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Със сигурност много играчи имат интерес да надуват пазара, но сега и моментът за това е добър. В крайна сметка пазарът винаги минава през разни цикли и последните години бяхме свидетели на сериозна корекция. Нормално е в един момент трендът да се пречупи и пазарът да тръгне нагоре.. Днес и фалиралата Гърция получи финансово финансиране от пазара. Какъв по добър бай сигнал от това искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Защото е изкупена, остана само да се изземе собствеността на масата дребни български собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
България никога не е била и никога няма да бъде на пазара на всякакви имоти и жилищни и бизнес и земеделски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
На мен ми се струва че някой иска изкуствено да вдигне цените въпреки че пазара е умрял и затова поръчват и ни засипват с подобни материали всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Стига с тоя пазар на имоти, че заприличахте на баба Меца :)Баба Меца рекла на Зайо- Зайо, тази година ще има много круши- Е как разбра бе бабо Мецо?- Ами много ми се ядат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още